Читај ми!

Британски парламент о независности Шкотске

Отцепљење Шкотске од Велике Британије угрозило би међународни углед ове државе, упозорио Комитет за иностране послове Доњег дома британског парламента. Референдум о независности Шкотске заказан за 18. септембар 2014. године.

Међународни углед Велике Британије ће бити угрожен уколико Шкотска на референдуму следеће године постане независна, упозорио је Комитет за иностране послове Доњег дома британског парламента.

Комитет је, у извештају, навео да би разлаз са Шкотском умањио утицај Британије у Европској унији и потврдио став да је Британија светска сила чија моћ неповратно пропада, пренела је агенција АФП.

Шкотска влада је тај извештај назвала "страначким", истакавши да се Комитет састоји искључиво од чланова који се противе независности Шкотске.

Уједињено Краљевство Велике Британије и Северне Ирске, у којем Британију чине Енглеска, Шкотска и Велс, стална је чланица Савета безбедности Уједињених нација, чланица НАТО-а са нуклеарним наоружањем, и трећа по величини привреда у оквиру Европске уније.

У извештају се наводи да је "тешко измерити" утицај евентуалне независности Шкотске по међународни углед остатка Уједињеног Краљевства, "али закључујемо да је одређени степен оштећења угледа неизбежан".

Комитет је, такође, поновио претходна упозорења владе у Лондону да ће у случају изгласавања независна Шкотска вероватно морати поново да се пријави за чланство у међународним организацијама као што су УН, ЕУ и НАТО.

Референдум о независности Шкотске је заказан за 18. септембар 2014. године, кад ће тамошњим гласачима бити постављено питање - "Да ли Шкотска треба да буде независна земља".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи