Читај ми!

САД објавио "црну листу" Руса

Сједињене Америчке Државе објавиле "црну листу" са Русима оптуженим за кршење људских права. Руси са листе биће под финансијским и визним санкцијама. Руска влада запретила својим санкцијама.

Министарство финансија САД је у петак објавило имена 18 држављана Русије којима може бити заплењена имовина у инострансву и забрањен улазак у САД због кршења људских права у Русији. Тај корак је разбеснео руску владу.

На листи су Артем Кузњецов и Павел Карпов, официри Министарства унутрашњих послова Русије који су ставили Магнитског иза решетака пошто их је оптужио за крађу 230 милиона долара од државе.

На листи су и два пореска службеника, један адвокат и још два званичника Министарства унутрашњих послова.

На листи, иако се то очекивало, нема високих званичника из пратње председника Владимира Путина.

На листи су и два човека из Чеченије - Леча Богатиров и Казбек Дукузов. Богатиров је био оптужен за убиство критичара чеченског лидера кога Москва подржава, Рамзана Кадирова у Бечу 2009. Дукузов је оптужен за умешаност у убиство 2004. године Павла Хлебникова, уредника руског издања америчког магазина "Форбс". 

Кремљ је претходно упозорио Вашингтон да не објављује листу руских званичника којима се забрањује улазак у САД.

Портпарол руског председника Владимира Путина, Дмитриј Песков, рекао је да би објављивање могло да доведе до дуготрајног нарушавања односа две земље.

"Појављивање листе сигурно би имало веома негативан утицај на руско-америчке односе", рекао је Песков.

Листа са именима Руса састављена је у оквиру закона названог закон Магнитског, по руском адвокату Сергеју Магнитском, ухапшеном 2008. године због утаје пореза након што је оптужио званичнике руске полиције за крађу 230 милиона долара.

Магнитског су, како јавља агенција, тукли у затвору и није добијао лекарску помоћ и преминуо је 2009. године.

Према том закону, на "црној листи" неће бити само они који су у вези са смрћу Магнитског, већ и они који су умешани у друга кршења људских права.

Обелодањивање имена догађа се у веома осетљивом тренутку за Обамину администрацију, која покушава да започне разговоре са Русијом о контроли нуклеарног наоружања.

Обамина администрација саопштила је јуче да ће саветник за националну безбедност Том Донилон путовати у Москву овог месеца ради разговора о сарадњи.

Ко би могао да се нађе на листи? 

Поједини посланици притискају Обамину администрацију да мете закона Магнитског буду и званичници високог ранга, укључујући неке блиске руском председнику.

Поједини неименовани амерички званичници кажу да би се на листи могао наћи и високи полицијски званичник Александар Бастрикин, који је предводио акције гушења руске опозиције и налази се на челу комитета који је водио истрагу о смрти Магнитског и који је прошлог месеца закључио да није почињен никакав злочин.

На листи би, према неименованом званичнику, могао да се нађе и Рамзан Кадиров, чеченски лидер кога Москва подржава.

Администрацији је послата листа са више од 250 имена.

Русија је, када је усвојен закон Магнитског, одговорила тако што је забранила америчким породицама да усвајају руску децу.

Руско министарство спољних послова саставило је своју "црну листу" са именима америчких званичника који су прекршили људска права.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару