Читај ми!

Вашингтон штити савезнике од Пјонгјанга

Председник САД Барак Обама поручио да ће Вашингтон предузети неопходне кораке како би заштитио свој народ од напада Северне Кореје и испунио обавезе према савезницима. Процена безбедносних служби је да би Пјонгјанг употребио нуклеарно оружје само за очување режима младог лидера Ким Џонг Уна.

САД ће предузети дипломатске мере како би умањио тензије са Северном Корејом, рекао је председник Барак Обама. Вашингтон ће учинити све што је неопходно како би заштитио Америку и њене савезнике, поручио je председник САД.

"Сада је тренутак да се прекине ратоборна реторика и да покушамо да охладимо узаврелу атмосферу. Нико не жели да види сукоб на Корејском полуострву", рекао је Обама новинарима за време састанка са генералним секретаром УН Бан Кимуном.

Обама је рекао да ће Америка наставити да покушава да на дипломатски начин реши нека од питања.

"Као што сам рекао генералном секретару, Сједињене Америчке Државе ће предузети неопходне кораке како би заштитиле свој народ и испуниле своје обавезе према савезницима у региону", рекао је Обама.

Северна Кореја упозорила је да ће извести ракетне нападе на циљеве САД и њихових савезника у североисточној Азији у знак одмазде због санкција УН које су јој уведене после лансирања ракете у децембру и нуклеарног теста у фебруару.

Генерални секретар УН позвао је Кину и друге државе које имају утицај на Северну Кореју да искористе тај утицај за смањивање тензија између Пјонгјанга и међународне заједнице.

Бан Kимун похвалио је САД због "одмереног" одговора на провокативну реторику Северне Кореје.

У новом извештају Пентагона наводи се да Северна Кореја вероватно поседује нуклеарно оружје које може бити лансирално балистичком ракетом.

У извештају се наводи да је оружје мале поузданости, што значи да можда не би исправно функционисало, а не спомиње се домет таквог оружја.

Директор америчке Националне безбедности Џејмс Клапер рекао је да лидер Северне Кореје Ким Џонг Ун жели да покаже Америци, свету и свом народу да има "потпуну контролу у Северној Кореји" док покушава да издејствује повластице од међународне заједнице у будућим преговорима.

Високи безбедносни званичник рекао је да је процена безбедносних служби да би Северна Кореја употребила нуклеарно оружје само за очување Кимовог режима, али да нису сигурни шта се подразумева под тим.

Клепер, као и директор Централне обавештајне агенције Џон Бренан сагласили су се на саслушању пред комитетом да је тешко поуздано проценити поступке новог севернокорејског лидера, јер је кратко на власти.

Амерички министар одбране Чак Хејгел данас је претходно рекао да не верује да Северна Кореја, као ни Иран имају техничких капацитета да гађају америчко копно нуклеарним оружјем.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару