Читај ми!

Крупне рибе у мрежи борбе против корупције

Шпанска принцеза, бивши француски министри и руски званичници нашли се на удару борбе против корупције. Кћерка шпанског краља биће саслушана поводом корупцијског скандала. Француски председник Оланд разочаран бившим министром, а руски председник Путин наредио државним званичницима да затворе рачуне у иностранству.

У замаху борбе против корупције који је захватио Европу на листи оних који су осумњичени за утају пореза или сакривање имовине нашла се кћерка шпанског краља, доскорашњи министар буџета у влади Француске, а руски председник Владимир Путин је упозорио државне функционере да затворе банкарске рачуне у иностранству.

Шпанска принцеза Кристина осумњичена је да је користила положај за стицање користи. Биће саслушана у оквиру истраге против свог супруга, некадашњег капитена шпанске рукометне репрезентације, осумњиченог да је присвојио око пет милиона евра из државних фондова.

Грађани Шпаније не показују изненађење и кажу да принцеза треба да одговара ако је урадила нешто лоше.

У Француској, донедавни министар за буџет Жерар Кајзак признао је да већ 20 година држи новац на рачунима у Швајцарској и Сингапуру, што су тврдили медији а он упорно негирао.

Француски председник Франсоа Оланд није крио бес због таквог понашања Кајзака.

"Он је издао највише институције Француске - шефа државе, владу, парламент и Французе. То је шокантно, јер значи одсуство сваког морала. Зато доносим одлуку, између осталог, о жестокој борби против сукоба јавног и приватног интереса и о обавези пријављивања и контроле имовине чланова парламента и министара", рекао је Оланд.

Да разочарање буде веће, реч је о човеку који се прославио водећи борбу против избегавања пореза, а чија су мета били управо Французи који држе новац ван земље.

Кајзаку прети вишегодишња затворска али и новчана казна од 375.000 евра.

Руским министрима и другим званичницима прети смена ако не послушају наредбу председника Владимира Путина да затворе рачуне у банкама ван Русије и пријаве имовину.

Шеф кабинета председника Русије Сергеј Иванов каже да није противзаконито имати имовину у иностранству али да она мора да буде пријављена као и порекло новца којим је купљена.

"Остављамо рок од три месеца да затворе рачуне у банкама у иностранству. Ударамо на корупцију, не да бисмо пратили моду, јурили популарност или одвраћали пажњу људи од других питања. За нас је то рат на дуге стазе," каже Иванов.

По налогу државног врха обавезу да пријаве имовину и новац у иностранству имају и руководиоци великих руских компанија попут "Гаспрома" и "Росњефта".

Процењује се да је само прошле године из Русије незаконито изнето 50 милијарди долара, што је у центар пажње дошло с банкарском кризом на Кипру.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару