Мјанмар, повратак демократији

После педесет година, у Мјанмару су данас изашле прве приватне новине. На киосцима уз државне, чак четири приватна листа. Тиражи скоро распродати за преподне.

Прве приватне дневне новине почеле су данас да се продају у Мјанмару после прекида од педесет година, пошто је укинут државни монопол на штампане медије.

Многи у земљи нису ни били рођени када је покојни диктатор Не Вин увео државни монопол на дневну штампу током 60-их и не сећају се уопште да је било приватних листова у продаји.

Четири дневна листа појавила су се данас на новинским штандовима, што је знак да је Мјанмар направио још један корак у правцу демократије.

Тираж новог листа Златна свежа земља од 80.000 примерака распродат је током преподнева, рекао је главни уредник тог листа Кин Маунг Леј (81), додајући да се чекало пола века на овај дан.

"То показује колико људи чезну за дневним листовима. Јутрос сам био у сузама кад сам то видео", рекао је он.

Он се сећа времена када је у земљи био велики број листова, који су излазили на бурманском, енглеском, индијском и кинеском, у периоду парламентарне демократије када је Мјанмар, тадашња Бурма, стекао независност од Британије 1948. године.

Приватних дневника у земљи није било од почетка војне владавине 1964. године.

У марту 2011. године за првог цивилног председника земље изабран је Теин Сеин који је почео да спроводи политичку и економску либерализацију, у настојању да подстакне развој земље. У оквиру реформи он је ублажио и контролу медија.

Влада је у децембру саопштила да сваки држављанин Мјанмара који жели да издаје дневни лист може да се пријави и да ће лист почети да излази 1. априла. Дозвола је дата за 16 листова, али су само четири листа била су спремна да почну да излазе данас.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару