Читај ми!

Ратно стање у Северној Кореји

Пјонгјанг саопштио да улази у стање рата са Јужном Корејом. На мети и америчке базе на Пацифику, али и територија САД, од Калифорније до Средњег Запада. Веће претње, већа изолација, упозоравају САД. Русија и Кина апелују на уздржаност.

Северна Кореја је рано јутрос саопштила да улази у ратно стање са Јужном Корејом, и да ће све теме које се буду појављивале бити решаване у складу с тим. Саопштење преноси севернокорејска званична агенција, а заједнички су га издале влада Северне Кореје, владајућа партија и друге организације.

Северна Кореја свакодневно прети нападима на јужнокорејске и америчке војне базе од почетка марта, када су америчка и јужнокорејска војска почеле војне вежбе и подигле стање приправности на највиши ниво.

"Док америчке снаге подржавају Јужну Кореју, Б-2 стелт бомбардерима, мислим да рат не може да почне. Ако би то урадили, то би значило крај њихове владавине. Ако Северна Кореја започне рат, убијаће своје људе", каже Хан Кјунгсу.

Саопштење Северне Кореје појавило се само неколико сати пошто је Александар Вершбоу, заменик генералног секретара НАТО-а, изјавио да је "са младим и неискусним лидером Ким Џонг Уном неразумно искључити могућност ратног сукоба на Корејском полуострву".

"Други мисле да је ово веома озбиљна ситуација. Али народ Јужне Кореје није нервозан, јер смо навикли и дуго живимо са таквом реториком Северне Кореје", каже Тае Хван.

Севернокорејски лидер је наредио припреме за ракетни напад на САД и њене базе на Пацифику и потписао дозволу за позиционирање ракета као одговор на вежбе америчких стелт бомбардера Б-2 изнад Корејског полуострва.

Севернокорејски медији објавили су фотографије свог лидера с генералима на којима се види мапа САД с путањама ракета, а према њима, амерички стручњаци дефинисали су могуће мете на свом континенту.

Осим база у Јужној Кореји и на острву Гуам код Јапана планираном путањом ракета, пројектили би прошли преко Калифорније, Аризоне, Новог Мексика, Тексаса, Оклахоме, Арканзаса, Мисисипија, Алабаме, Џорџије и Јужне Каролине.

Пјонгјанг је запретио данас да ће затворити индустријски комплекс који представља симбол сарадње између Северне и Јужне Кореје.

Неименовани портпарол комплекса Кесонг изјавио је да ће комплекс, који се налази на граници између две Кореје, бити затворен "ако Јужна Кореја настави да подрива достојанство" Пјонгјанга.

Бела кућа: Претње гурају Северну Кореју у већу изолацију

Претње Пјонгјанга да ће лансирати ракете на САД само гурају Северну Кореју у већу изолацију, саопштила је Бела кућа.

"Ратоборна реторика Северне Кореје само продубљује изолацију те земље", рекао је синоћ портпарол Беле куће Џош Ернест.

Он је додао да САД остају "посвећене одбрани савезника у региону и својих интереса који се тамо налазе".

Ернест је на брифингу поновио који су услови Вашингтона да се Северна Кореја "врати у међународну заједницу".

"Треба да престану са провокацијама и борбеном реториком. Треба да одустану од свог нуклеарног програма. Треба да испуне своје међународне обавезе", рекао је портпарол Беле куће.

Русија и Кина забринуте, позивају на уздржаност

Русија је данас апеловала на Северну и Јужну Кореју и на САД да покажу "највиши степен одговорности и уздржаности".

"Очекујемо од страна да покажу максимални степен одговорности и уздржаности и да нико не пређе линију после које нема повратка", рекао је за Интерфакс Григориј Логвинов, званичник Министарства спољних послова задужен за питања Кореје.

И Кина, која је савезник и први трговински партнер Северне Кореје, позвала је све стране да уложе "заједничке напоре" у стишавање тензија на полуострву.

Како наводи Синхуа, Северна Кореја и САД требало би да стишају своју реторику и да се заложе за повратак преговорима, будући да ситуација на Корејском полострву може да угрози националне интересе свих страна у сукобу.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару