Читај ми!

Израел добио нову владу

Инаугурисана 33. израелска влада, на челу са Бењамином Нетанијахуом, којем је то трећи мандат. Приоритет владе биће одбрана Израела од спољних претњи, рекао премијер у парламенту.

Израелски парламент - Кнесет изабрао је нову, 33. владу Израела, са премијером Бењамином Нетанијахуом на челу, коме је то трећи мандат.

За Нетанијахуов кабинет гласало је 68 посланика, 48 је против, а четворо је било одсутно, након чега су министри положили заклетву да ће бити верни Израелу и законима те земље.

Влада се састоји од блока Нетанијахуове конзервативне партије и националистичке странке Израел наш дом, две партије центра - Има будућности и Покрет, као и странке Јеврејски дом, која подржава јеврејске насељенике.

Нетанијаху је претходно представио своју нову владу Кнесету, истакавши да ће њен приоритет бити одбрана Израела од спољних претњи.

"Као премијер, немам привилегију да напустим спољне изазове Израелу. Морамо осигурати постојање државе Израел. Зато ће приоритет бити одбрана земље и њених грађана", рекао је Нетанијаху.

Он је упозорио да Иран наставља да се приближава преласку "црвене линије" ка нуклеарном оружју и да постоји претња да неко "од најопаснијих оружја на свету" доспе у руке терориста због грађанског рата у Сирији. То су, како је истакао, главне претње јеврејској држави.

Нетанијаху је најавио да ће нова влада бити спремна да направи "историјски компромис" зарад мировног споразума с Палестинцима, али је оценио да и палестинско руководство мора бити спремно, такође, на компромис.

Израелски премијер је рекао да је Израел доказао више пута да је спреман на концесије ради "стварног мира", али није улазио у детаље какве би те концесије могле бити током његовог новог премијерског мандата.

Лидерка опозиције Шели Јахимович из Лабуристичке партије левог центра критиковала је нову владу, назвавши вође странака који чине коалицију богатим капиталистима који немају везу с народом.

Она је оценила да сви коалициони пртнери деле десничарску политичку идеологију, иако су у њој две нове партије центра.

Нова израелска влада контролисаће 68 места од укупно 120 у Кнесету, а у њој су и умерењаци и присталице тврде линије према Палестинцима.

Влада је инаугурисана два дана пре историјске посете америчког председника Барака Обаме Израелу, прве од како је на тој функцији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару