Читај ми!

Опозиција победила на Гренланду

Водећа опозициона странка добила највећи број гласова на парламентарним изборима на Гренланду. Очекује се укидање спорног закона који омогућава страним инвеститорима отварање рудника са јефтином увозном радном снагом.

Према званичним резултатима парламентарних избора на Гренланду, водећа опозициона странка, која се у предизборној кампањи залагала за већу контролу министара и повећање пореза за њих, освојила је највећи број гласова.

Странка Сиумут, чија је лидерка Алека Хамонд, добила је око 42 одсто гласова, односно око 14 посланичких места у Парламенту који има 31 посланика, што значи да ће морати да формира коалицију, преноси Ројтерс.

Партија премијера Купика Клејста освојила је око 34 одсто гласова, објавила је гренландска национална телевизија КНР.

Кампању је обележило питање да ли ће Гренланд, највеће острво на свету и аутономна данска територија, отворити врата за стране инвеститоре и тако убрзати експлоатацију или ће се томе приступити опрезније како би се сачувала природа, док су политичари свесни да је реч и о будућој геополитичкој улози Гренланда.

Све главне партије у парламенту залажу се за експлоатацију неких од нетакнутих природних ресурса, јер верују да то може смањити зависност Гренланда од бивше колонијалне силе Данске и створити услове за потпуну независност.

Кандидаткиња опозиционе социјалдемократске партије Сиумут Алека Хамонд заговара опрезнији приступ како би се Гренланд "заштитио од инвазије инвеститора који желе највећи део колача", док се Влада актуелног премијера Купика Клејста залагала за бржи развој.

У децембру је парламент усвојио спорни закон који омогућује инвеститорима из Кине и САД да са јефтином страном радном снагом отворе руднике, а који Клејст сад поново жели да укине.

Током његовог мандата, Гренланд је доделио око 150 лиценци за истраживање свог рудног богатства, али на острву и даље ради само један рудник.

Гренланд поседује велика налазишта шест од 14 сировина потребних европској индустрији, тако да је и ЕУ веома заинтересована за будућност овог арктичког острва.

Гренланд, који није део Европске уније, договорио је са Бриселом да ће добити око 25 милиона евра на годину дана за помоћ у заједничким истраживањима и развој рударског сектора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару