Читај ми!

Север спреман за рат!

Након пооштравања међународних санкција и почетка здружених војних маневара Јужне Кореје и САД, на северу Корејског полуострва, у току су обимне припреме за евентуални рат са Јужном Корејом и америчким трупама. Блеф или не, Северна Кореја је спремна за већи оружани сукоб, упозоравају јужнокорејски и јапански војнополитички коментатори.

Северна Кореја тренутно врши обимне и озбиљне припреме за евентуални оружани сукоб са Јужном Корејом и америчким снагама стационираним у тој земљи, јављају источноазијски медији.

Доношење нових, оштрих санкција у Савету безбедности Уједињених нација против Демократске Народне Републике Кореје због нуклеарних тестова које је извршила у фебруару, продубиће међународну изолацију те комунистичке државе, али упркос томе, она вероватно неће одустати од свог нуклеарног програма, већ ће покушати да изнуди одређене уступке провокативним војним потезима, оцењују јужнокорејски и јапански аналитичари.

Северна Кореја у понедељак је објавила неважећим споразум о прекиду ватре постигнут 1953. године када је окончан Корејски рат и прекинула црвену линију, телефонску везу између армија две државе која је намењена хитном решавању војних инцидената.

Суочен са новим, темељним санкцијама, режим у Пјонгјангу недавно је преко државне телевизије објавио и претњу да би могао да изврши превентивни нуклеарни напад на Сједињене Америчке Државе.

Поред ове запаљиве реторике коју многи не узимају за озбиљно, у Северној Кореји се сада врше озбиљне припреме за евентуални оружани сукоб, упозоравају источноазијски војнополитички коментатори. У Пјонгјангу су примећена возила маскирана биљем и камуфлажном опремом, а у току су и ноћне вежбе искључивања градских светала и постављање противваздушног артиљеријског оруђа на високе зграде.

Такође, локалном становништву се деле двадесетодневне залихе хране, а највећи разлог за бригу је вест о томе да се свим припадницима оружаних снага дели бојева муниција, што је до сада било реткост, због страха режима од евентуалног војног удара.

Источноазијски медији приказују и слике на којима се може видети да су у обалским утврђењима на северу артиљеријска оруђа постављена у положај за дејство. У престоници Пјонгјангу истакнути су и слогани у којима се народ позива да се уједини и заједничким снагама са војском уништи непријатеља.

Сматра се да ће на здружене војне вежбе јужнокорејских и америчких снага које су у току и у којима учествује 13.500 војника, Северна Кореја убрзо одговорити сопственим маневрима или новима лансирањима далекометних балистичких пројектила.

Конкретан повод за рат, поред сучељавања на копненој граници, могло би бити и претресање севернокорејских теретних бродова које предвиђају најновије санкције, па и почетак сезоне лова на крабе који се одваја у спорним територијалним водама и који је и раније био узрок размена ватре.

Последњи већи оружани инциденти две корејске државе десили су се 2010. године управо у водама у близини севернокорејске обале када је јужнокорејски војни брод налетео на мину која га је послала на дно, при том побивши двадесет људи. Уследила је размена артиљеријске ватре која је живота коштала још четири јужнокорејска цивила.

И док већина аналитичара севернокорејске припреме за рат и даље види као једну врсту блефа чији је циљ да се издествује ублажавање санкције, расте забринутост да би неки неспоразум или намерно изазвана мања провокација, уместо ограниченог сукоба, могли да проузрокују рат већих размера.

Број коментара 57

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару