Читај ми!

Фолкланди остају британски

Грађани Фолкландских острва одлучили су да ће та острва остати под влашћу Велике Британије. Аргентина, која такође полаже право на Фолкланде, сматра да референдум није легитиман јер га нису расписале Уједињене нације. Током осамдесетих, Британија и Аргентина водилe су краткотрајан али крвав рат због тих острва.

Скоро 100 одсто бирача на Фолкландским острвима гласало је на референдуму за то да Фолкланди остану британска прекоморска територија, чиме су послали снажну поруку Аргентини која је рекла да је референдум незаконит.

Према званичним резултатима, чак 99,8 одсто бирача гласало је "за", а одзив је био 92 одсто, преноси АФП.

Британски шеф дипломатије Вилијам Хејг поздравио је резултате, рекавши да они "јасније него икад до сад" показују да становници Фолкландских острва желе да остану под британском круном.

"Ми смо увек јасно говорили да верујемо да становници Фолкланда имају право да одлучују о својој будућности и донесу одлуку о путу којим желе да иду. И у 21. веку је исправно да се та права поштују", поручио је Хејг, додајући да све земље треба да прихвате резултате референдума и подрже оне који ту живе да наставе развој своје домовине и привреде.

Међународни посматрачи из Канаде, Чилеа, Мексика, Новог Зеланда, Парагваја, САД и Уругваја пратили су референдум који је трајао у недељу и понедељак.

Они су реки да је референдум, на коме су бирачи одговарали на питање да ли желе да Фолкландска острва задрже садашњи политички статус као прекоморска територија Уједињеног Краљевства, били "слободни, фер и технички исправни".

Аргентина је извршила инвазију на Фолкландска острва 1982. године, после чега је уследио краткотрајни крвави рат са Великом Британијом због острва на далеком југу Атлантског океана. Рат је завршен тако што је британска јединица за специјалне операције истерала аргентинску војску.

Амбасадорка Аргентине у Лондону Алисија Кастро рекла је да референдум није по закону зато што га нису расписале ни надгледале Уједињене нације.

"Ми поштујемо њихов начин живота, њихов идентитет. Ми поштујемо њихову жељу да и даље припадају Британији, али територија на којој живе није британска", рекла је она за радио станицу из Буенос Ајреса Ред.

Аргентина је почела интензивније да се залаже за суверенитет над острвима, која Аргентинци зову Малвинска, после открића нафтних резерви у територијалним водама недалеко од острва која су од аргентинске обале удаљена око 400 километара.

Становници Фолкланда надају се ће им резултати референдума помоћи да се одбране од жестоке и често емотивне дипломатске офанзиве аргентинске председнице Кристине Киршнер, наводи АФП.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару