Читај ми!

Последице радијације у Фукушими

Код особа које су биле изложене највећем степену радијације током нуклеарне катастрофе у Фукушими утврђен је повећан ризик од рака, у неким случајевима већи и за 70 одсто. Штитна жлезда је најугроженија, јер је у њој концентрисан радиоктивни јод. Деца су посебно рањива.

Две године од нуклеарне катастрофе у Фукушими подаци кажу да је код особа које су биле изложене највећем степену радијације утврђен ризик од рака, у неким случајевима већи и за 70 одсто.

Више од 100.000 људи евакуисано је из околине нуклеарне централе оштећене у катастрофалном земљотресу и цунамију пре две године, јер је дошло до цурења радиоактивног материјала из реактора.

Светска здравствена организација процењује да је због зрачења ризик од рака штитне жлезде међу женском децом већи 70 одсто, а ризик од леукемије око седам одсто.

Директорка Одељења за јавно здравство и животну средину Светске здравствене организације Марија Нејра напомиње да је ризик већи и код радника који су радили у ванредним околностима.

"Свесни смо да подаци могу да уплаше локално становништво, па због тога нисмо изнели број могућих смртних случајева'', каже Нејра.

Штитна жлезда је најугроженија, јер је у њој концентрисан радиоктивни јод. Деца су посебно рањива. Зна се да је, четири године после хаварије нуклеарне централе у Чернобиљу, почео нагло да расте број рака штитне жлезде код деце старости до 14 година.

Јапанске власти зато различитим тестирањима прате здравље сваког детета које је живело у околини Фукушиме у време несреће. За мајке то није довољно.

Макико Сузуки, мајка шестогодишњег дечака каже да према званичном тестирању које је обавила префектура Фукушима њен син има цисту у штитној жлезди величине 20-ак милиметара, али да је резултат био потпуно другачији када га је одвела код другог лекара.

"Он ми је рекао да је у питању израслина од седам милиметара. То је заиста збуњујуће. Желела сам да добијем независно мишљење, али је то тешко. Веома је мало специјалиста, морала бих далеко да путујем да бих нашла доброг лекара који зна све о раку штитне жлезде'', каже Сузуки.

У извештају Светске здравствене организације утешно је то што се каже да је ризик од рака код људи који нису били у области око Фукушиме мали, или уопште не постоји.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару