Читај ми!

Нацистичка прошлост Бечке филхармоније

Бечка филхармонија била блиска нацистичком режиму, а њени музичари у великом броју чланови националсоцијалистичке партије НСДАП, закључак је комисије историчара.

Бечки филхармоничари били су блиски нацистичком режиму и у великом броју чланови НСДАП-а, закључак је независне комисије историчара.

Први пут после 75 година Бечки филхамоничари су отворили своје архиве и допустили независној комисији да расветли тамне стране њихове прошлости. 

Директор Бечке филхармоније Клеменс Хелсберг, рекао је, у оквиру презентације резултата рада комисије историчара и документарног филма "Сенка прошлости - Бечка филхармонија у време нацизма" да је одавно био потребан "поглед споља на прошлост".

За време рада независне комисије, појавили су се нови извори и документи у вези другог уручења признања "прстена части", ратном "гаулајтеру" (управитељу) Беча, Балдуру фон Шираху.

Балдур фон Ширах је 1942. добио "почасни прстен" од Бечке филхармоније који му је на крају рата одузет, а после изласка из затвора 1966. године један изасланик оркестра му је предао дупликат истог.

Образложење тог чина је да је "прстен части" Шираху дато јер је лично штитио Оркестар и спречио да његови чланови буду послати на фронт.  

Историчар Вилхелм Бетелхајм је,међутим, у документарном филму рекао да је изасланик који је предао дупликат признања био Хелмут Вобиш, личност која није непозната из нацистичке прошлости Бечке филхармоније.

Вобиш је већ као илегални националсоцијалиста почео да ради као доушник, а касније је био члан и СС-а. После рата је добио место друге трубе у оркестру, и чак је изабран за директора Бечке филхармоније.

"Увек боли када се сазнаје да је сопствена породица чинила нешто лоше. У тим околностима је наравно веома тешко расветлитити стање. Међутим чињенице су чињенице, а историја се не може променити", рекао је директор бечке Опере Доминик Мајер.

У извештају нов податак је и необично висок број чланова НСДАП-а међу филхармоничарима. Од 123 активних музичара 60 је било у чланству НСДАП-а, а двоје је било чак и члан СС-а.

Денацификација, како наглашавају историчари, после 1945. године се практично никада није ни догодила. Само је четири музичара, након завршетка рата, добило отказ због своје нацистичке прошлости, а шест је пензионисано. Извештај комисије историчара објављен је на сајту Бечке филхармоније.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару