Читај ми!

Европски министри о Русији и Ирану

Шефови дипломатија ЕУ забринути због догађаја у вези са руским цивилним друштвом и демократским правима и слободама, каже Кетрин Ештон. Министри пооштрили санкције Ирану због "озбиљних кршења људских права".

Mинистри спољних послова Европске уније данас су "дуго и свеобухватно" разговарали о стратешким односима с Русијом и забринути су због најновијег развоја догађаја у вези са руским цивилним друштвом и демократским правима и слободама, каже висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон после редовног састанка шефова дипломатије ЕУ.

"Било је много дубоке забринутости због најновијег развоја који ограничава активности руског цивилног друштва и негативног утицаја на демократска права и слободе у тој земљи", рекла је Ештонова на конференцији за новинаре, пренео је Франс прес.

Према њеним речима, министри су се сагласили да "наставе да траже конструктивно ангажовање", али ЕУ ће подсетити Русију на њену "приврженост гарантовању демократских права и слобода".

Ештонова је, такође, рекла да две стране добро сарађују поводом питања иранског нуклеарног програма и блискоисточног мировног процеса.

Истовремено, како је рекла, Брисел би желео више сарадње поводом Сирије, као и дуготрајних конфликата на јужном Кавказу и у Молдавији.

Нове санкције Ирану

Због кршења људских права, министри спољних послова ЕУ пооштрили су санкције Ирану и проширили листу о забрани путовања и замрзавању финансијских рачуна.

Министри су продужили постојеће санкције ЕУ у наредних 12 месеци и додали још девет особа на такозвану црну листу, на којој се сада налази 87 људи којима се забрањују путовања у земље ЕУ и чији су рачуни у банкама блокирани, пренела је агенција АФП.

Ирски министар спољних послова Емон Гилмор, чија земља тренутно председава ЕУ, рекао је прошлог месеца да "не можемо да ћутимо суочени са насилним угњетавањем неистомишљеника, као и притварањем и смртним казнама без фер суђење".

Гилмор је, такође, указао на дискриминацију жена и припадника етничких и верских мањина као и на хапшења бораца за људска права, укључујући адвокате који бране политичке затворенике и њихове породице.

Санкције због кршења људских права одвојене су од оних због иранског програма обогаћивања уранијума.

Укупно 490 компанија и 105 људи је под санкцијама ЕУ, које поред забране путовања и замрзнутих рачуна укључују и строге рестрикције у трговини и новчаним трансакцијама као и ембарго на нафту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару