Читај ми!

Валенса против геј посланика

Бивши пољски председник и добитник Нобелове награде за мир Лех Валенса и даље инсистира на својим контроверзним речима да би геј посланици у Сејму требало да се сакрију у задње клупе, иако ту идеју одбија 59 одсто Пољака.

Нобеловац за мир и бивши пољски председник Лех Валенса оштро критикује посланике хомосексуалце из Сејма пољског парламента, говорећи да би требало да се сакрију у задње клупе, иако ту идеју не признаје 59 одсто Пољака.

"Људи се руководе политичком коректношћу. А у ствари 99 одсто њих мисли као ја, а против је само један одсто", рекао је Валенса за Жечпосполиту.

Скандал у Пољској који је одјекнуо и у свету Валенса је изазвао почетком марта када је у дебати пољске телевизије ТВН о истополним браковима изјавио да би геј посланике посадио у парламенту у магареће клупе, а још би их оградио и зидом.

"Разумем да постоје људи разних оријентација и да имају право на своју различитост. Али на разумевању све завршава. Нека они то раде међу својима. Ја чак нећу ни да слушам све то. Не желим да та мањина коју толеришем али са којом се не слажем да ми излази на улице и замајава моје унуке некаквим мањинама", рекао је тада Валенса.

Став није променио ни када га је касније критиковао оштро за те речи његов рођени син, Јарослав Валенса, иначе посланик владајуће Грађанске платформе.

"Обавили смо син и ја разговор о хомосексуалцима и свако је остао при своме", рекао је Валенса кога нису поколебали чак ни позиви у домовини да врати Нобелову награду за мир јер је тврдњом да хомосексуални посланици треба да седе у гету укаљао ту престижну награду.

Син Леха Валенсе Јарослав Валенса каже да није намеравао да убеђује оца.

"Желео сам да сазнам зашто жели да посади иза зида демократски изабране посланике хомосексуалце. Отац сматра да ако су мањина не треба да имају привилегије. Али од речи о зиду није одустао", истакао је Јарослав.

У последњој анкети агенције Хомо Хомини поводом буре коју су изазвале Валенсине речи 59 одсто Пољака одбило је помисао да би геј посланици могли да седе негде сакривени иза зида или далеко од очију у последњим клупама.

Валенсу у томе подржава 31 одсто Пољака.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару