Читај ми!

Нови папа Немац из Сао Паула?

Следећи папа могао би да буде кардинал немачког порекла из Сао Паула, Одило Шерер, пише италијанска и немачка штампа. За њега би могла да лобирају два италијанска кардинала који су увидели да ниједан њихов сународник не би имао довољну пордшку.

Италијанска и немачка штампа пишу, уочи конклаве на којој се бира нови папа, да би следећи поглавар римокатоличке цркве могао да буде кардинал немачког порекла из Сао Паула Одило Шерер.

Италијански кардинали, њих 27, "увидели су да ниједан њихов сународник не би имао довољну подршку", наводи штампа и додаје да су се због тога двојица веома утицајних међу њима, Анђело Содано и Ђовани Батиста Ре, одлучили да лобирају за Шерера, преноси Верска информативна агенција.

У Немачкој, где је кардинал Шерер досад био мање познат, последњих дана се, такође, говори о његовом могућем избору за папу.

Његови преци су са 140 других сиромашних породица из села Телеј напустили данашњу област Сар и населили се у Бразилу. Данас Телеј има 3.300 становника и, како наводи Верска информативна агенција, то место је "затечено наговештајем о могућем избору Шерера" за папу.

Одилио Шерер је последњи пут био у Телеју 2003. године, када није био кардинал. Немачки говори старим дијалектом из тог краја, који се све мање користи. Служио је у сеоској цркви, када нико није помислио да пред њим стоји "велика црквена каријера", наводи ВИА.

Док житељи Телеја са нестрпљењем очекују вести са конклаве. У Ватикану се наставља процењивање кога изабрати за папу, а како наводи ВИА, Шерерово име се такође чује.

Шерер има 63 године и за папу је "релативно млад". Међутим није, како се мисли, модерниста и реформатор.

ВИА наводи да се кардинали, које је већим делом именовао Бенедикт Шеснаести, прибојавају промена и реформиста, мада знају да садашње стање цркве није задовољавајуће.

У Сикстинској капели у Ватикану сутра у 17 часова ће почети рад конклаве која ће изабрати новог римокатоличког поглавара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару