Читај ми!

Кенијa, председник сумњиве прошлости

На председничким изборима у Кенији Ухуру Кенијата однео победу са 50,03 одсто добијених гласова, јавила Централна изборна комисија. Кенијату је Међународни кривични суд оптужио за злочине против човечности.

Нови председник Кеније је Ухуру Кенијата, озваничио је председник Централне изборне комисије Ахмед Исак Хасан. Кенијату, син првог председника независне Кеније, однео је победу са 50,03 одсто добијених гласова.

Кенијата, кога је Међународни кривични суд оптужио за злочине против човечности у вези са насиљем после претходних избора када је погинуло близу 1.500 људи, освојио је 6,17 милиона од укупно 12,33 милиона гласова.

Према подацима изборне комисије, Кенијату је освојио 4.099 гласова више од 50 одсто гласова потребних за победу у првом кругу избора.

Кенијатин главни ривал на изборима, премијер Раила Одинга добио је 43,28 одсто гласова и тако изгубио на изборима за само 0,03 одсто гласова.

Поражени Одинга је одбацио резултате избора одржаних у понедељак, које је саопштила изборна комисија пре неколико сати, најавивши да ће их оспоравати на суду.

Одинга је, истовремено, рекао да ће прихватити одлуку суда.

Кенијци су у понедељак имали прве председничке изборе од спорних избора 2007. године после којих је у насиљу погинуло више од 1.000 људи.

Специјалне јединице кенијске полиције испалиле су сузавац на периферији лучког града Кисуму како би растeрале окупљене присталице Одинге, који је позвао на мир.

"Свако насиље могло би да уништи ову земљу заувек, а не би допринело ничијим интересима", рекао је Одинга (68) на конференцији за новинаре.

Присталице пораженог кандидата у једном од његових упоришта, на западу земље у месту Кондела код града Кисуму на језеру Викторија, узвикивале су "Без Раиле нема мира!" и гађале каменицама полицију, јавио је Ројтерс.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару