Читај ми!

Јапанска дилема, економија или здравље

Поводом годишњице нуклеарне катастрофе у Фукушими, око десет хиљада јапанских грађана окупило се због незадовољства чињеницом да се, упркос претњи од нуклеарки и двогодишњим протестима, настављају припреме за пуштање у рад искључених нуклеарних реактора.

У јапанској престоници Токију одржане су велике демонстрације поводом две године од нуклеарне несреће у Фукушими.

Око десет хиљада грађана окупило због незадовољства чињеницом да се, упркос потенцијалној опасности од нуклеарних централа и двогодишњим протестима, настављају припреме за даље пуштање у рад нуклеарних реактора.

На протестима у центру Токија грађани су од власти тражили да одустану од поновног укључивања нуклеарних реактора и зауставе изградњу нуклеарне централе у префектури Аомори, наглашавајући да су безбедност и здравље људи важнији од било какве економске добити. Они су такође позвали државу да отворено призна ризик по здравље људи и побољша здравствену контролу и бригу за људе изложене дејству радијације, нарочито децу из префектуре Фукушима.

Добитник Нобелове награде за књижевност Кензабуро Ое, један од лидера двогодишњих антинуклеарних протеста, рекао је током протеста да је његов примарни задатак наставак супротстављања покушајима да се негирају последице Хирошиме, Нагасакија и Фукушиме, те спречавање рестартовања нуклеарних реактора.

У Јапану су тренутно у току сеизмолошка истраживања земљишта у и око нуклеарних централа како би се утврдило које од њих су безбедне за даље коришћење. Због ових тестова, као и због великог противљења јавности, у земљи тренутно раде само два од 50 функционалних реактора, али власти најављују скоро пуштање у рад већег броја ових постројења. 

Фукушима и трговински дефицит

Након пуне три деценије са позитивним спољнотрговинским билансом, Јапан у протеклих годину и по дана бележи дефицит у размени са иностранством, у знатној мери управо због увоза огромних количина природног гаса и угља који сада одмењују нуклеарну енергију.

Јапанске власти се стога већ дуже време суочавају са великом дилемом - наставити бележење економских губитака или услишити захтеве незадовољног становништва.

Донекле иронично, на изборима прошлог децембра, јапански грађани су збацили са власти режим који је обећавао потпуно одрицање од нуклеарне енергије, због његових грешака у вођењу економије и обнове дела земље коју је 11. марта 2011. године опустошио велики цунами.

Нова влада на челу са премијером Шинзо Абеом из Либерално-демократске партије, чији је приоритет стимулација посустале јапанске економије, разрешила је ту дилему саопштивши да нема намеру да одустане од коришћења нуклеарне енергије јер би то било штетно по привреду. 

Она планира поновно пуштање у рад већег броја нуклеарних реактора по завршетку сеизмолошких испитивања. Јапански медији јављају да је у ту сврху већ потписан уговор са француском компанијом "Арева" за увоз одређене количине нуклеарног горива.

Тако је сада задатак који јапански антинуклеарни демонстранти имају пред собом знатно тежи него у претходне две године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару