Читај ми!

Фудбал запалио Каиро

Због ослобађајућих пресуда полицајцима, којима је суђено због крвавих нереда на стадиону у Порт Саиду, навијачи запалили седиште Фудбалског савеза Египта. У масакру на стадиону у фебруару 2012, погинуле 74 особе, а суд је потврдио смртнe казнe за 21 оптуженог за учешћа у убиствима. Једна особа погинула у Каиру, напето у Порт Саиду.

Навијачи фудбалског клуба Ал Ахли запалили су седиште египатског фудбалског савеза у Каиру, јавиле су агенције. Како се наводи, навијачи су незадовољни због одлуке суда да ослободи седам од девет полицајаца на суђењу за нереде на фудбалској утакмици у којима је у фебруару 2012. у Порт Саиду погинуло 74 људи.

Просторије оближњег полицијског клуба су такође запаљене, али није познато да ли су навијачи Ал Ахлија одговорни и за тај пожар.

Изнад зграде фудбалског савеза се издиже густ црни дим, а ватрогасци покушавају да угасе пожар.

Државна телевизија објавила је да је у Каиру погинуо један демонстрант, који се угушио од сузавца испаљеног у близини трга Тахрир. 

Египатски суд потврдио је данас смртне пресуде донете у јануару за 21 особу због учествовања у нередима на фудбалској утакмици у Порт Саиду, после утакмице између Ал Масрија и Ал Ахлија.

Из безбедносних разлога, суђење није одржано у Порт Саиду где су се догодили нереди и одакле је већина осуђених, већ у главном граду Каиру.

Суд је осудио два полицајска званичника на 15 година затвора. 

Након доношења смртних пресуда 28. јануара, у Порт Саиду су избили нереди у којима је у сукобима са полицијом убијено више од 50 људи.

Полиција у најмање 10 од 29 египатских покрајина, ступила је у штрајк, у знак протеста због тога што их је, како кажу, влада Мохамеда Мурсија искористила и приморала да се супротставе демонстрантима. 

Полиција у Порт Саиду се повукла у станице страхујући за животе, после недеља сукоба са присталицама локалног фудбалског тима Ал-Масри. Многи навијачи осећају се изневереним  и верују да су пресуде неправедне. 

„Двадесет и пет година за некога ко је помагао да се пренесу повређени и мртви изван стадиона?", упитао је Мохамед Атаја, фудбалски фан који је описао случај свог пријатеља.

Од јуче за ред и мир у Порт Саиду су задужени припадници војске. Званичници су саопштили да пловидба кроз Суецки канал није угрожена.

У петак су сахрањена два демонстранта које је наводно убила полиција. Активисти за људска права и локални званичници дају различите изјаве о том догађају.

Полиција одбија одговорност, изјављујући да су криминалци искористили нереде и убили демонстранте.

"Има много батинаша међу демонстрантима, можда је неко несрећним случајем убио два момка", изјавио је Мохамед Ел Адавај из полиције Порт Саида.

Суд је бившег шефа безбедносних служби Порт Саида, генерала Есама Самака осудио на 15 година затвора, преносе светске агенције. Још пет особа је осуђено на доживотну затворску казну.

И у Каиру, навијачи Ал Ахлија су бесни због пресуда. Они су прво спремили ватромет како би прославили то што је осуђено више навијача Ал-Масрија, али нереди су избили када су схватили да је осуђено само двоје од девет полицајаца.

И у Каиру и у Порт Саиду, многи верују да је насиље из фебруара прошле године испровоцирано од стране полиције. Када су навијачи Ал Масрија напали присталице Ал Ахлија у току меча два тима, полиција је одступила и искључуила струју на стадиону. Фанови оба клуба сукобили су се у мраку на затвореном стадиону.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару