Читај ми!

Договор враћа мир на границу

Џуба и Картум договорили повлачење снага с границе до 14. марта. Ускоро тампон зона између Судана и Јужног Судана. Иако је Јужни Судан 2011. године добио независност, те земље до сада нису успеле да реше сва спорна питања и успоставе добросуседске односе.

Судан и Јужни Судан повући ће своје снаге из демилитаризоване пограничне зоне до 14. марта, саопштио је некадашњи јужноафрички председник Табо Мбеки, који посредује у име Афричке уније.

"Почетак повлачења јединица је 10. март. Према постигнутом споразуму, операција треба да се заврши током четири дана", рекао је Мбеки на конференцији за новинаре у главном граду Етиопије, пренео је Ројтерс.

Министри одбране две земље одржали су у Адис Абеби нову рунду разговора, како би се договорили о успостављању тампон-зоне дуж заједничке границе.

Две земље договориле су се у септембру прошле године о успостављању тампон-зоне, која би могла да спусти тензије, међутим, ниједна страна није повукла своју војску дуж скоро 2.000 километара границе, јер и даље нема међусобног поверења, после једног од најдужих грађанских ратова у Африци.

Иако је Јужни Судан 2011. године добио независност од Судана, те земље до сада нису успеле да реше сва спорна питања и успоставе добросуседске односе.

Прошле године две земље умало нису заратиле због провинције Хеглиг богате нафтом. Јужном Судану је, после поделе, припало више налазишта, али су извозна инфраструктура и цевоводи остали у Судану.

Џуба редовно оптужује Картум да бомбардује територију Јужног Судана, док власти Судана саопштавају да воде војне операције на својој територији у пограничним областима против побуњеника стационираних у Јужном Судану.

Судан има око 42 милиона становника, углавном муслиманске вероисповести, а Јужни Судан око 8 милиона, углавном хришћана.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару