Читај ми!

Избор папе почиње у уторак

У уторак у Ватикану почиње избор новог папе. У гласању за поглавара римокатоличке цркве учествује 115 кардинала, а очекује се да ће папа бити изабран до Ускрса по грегоријанском календару, 31. марта.

Римокатолички кардинали данас су одредили уторак за почетак конклаве којом ће бити изабран нови папа.

Одређивањем датума кардинали су, оцењује агенција Асошијетид прес, завршили расправе о актуелним проблемима цркве и најбољем кандидату који их може предводити у наредном периоду.

Догађања у уторак ће почети јутарњом мисом у базилици Светог Петра, после чега ће у подне бити прво гласање.

У протеклих 100 година, ниједна конклава није трајала дуже од пет дана. Окупљање кардинала за избор папе добило је назив од латинске фразе "кум клаве" (под кључем), пошто су некада кардинале закључавали да би изабрали поглавара.

За избор папе потребна је двотрећинска већина, односно 77 гласова од 115 окупљених кардинала. За сада не делује да постоји фаворит за наследника Бенедикта Шеснаестог, а расправе током протекле недеље указују на оштре поделе међу кардиналима о кључним проблемима с којима се суочава католичка црква.

Очекује се да ће нови поглавар 1,2 милијарди католика у свету бити изабран до 31. марта, када Римокатоличка црква обележава Христово васкрсење.

Најоптимистичније процене су да би име новог папе могло бити познато већ 19. марта.

Папа Бенедикт Шеснаести својевољно је напустио понтификат 28. фебруара.

Амерички кардинал Тимоти Долан, који се сматра претендентом за папу, написао је данас на блогу да се већина расправа кардинала тицала молитви и учења католичке вере, одржавања католичких школа и болница, заштите породица и нерођених, као и подршке свештеницима.

"То су 'велика питања'. Можда вам је тешко да то поверује, пошто се чују гласине да само причамо о корупцији у Ватикану, сексуалним злостављањима, новцу. Да ли су се појавиле ове теме? Да! Да ли доминирају? Не!", написао је Долан.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару