Пуковник Кареманс као генерал Перишић

Некадашњег команданта холандског батаљона у Сребреници 1995, пуковника Тома Кареманса, треба третирати као бившег начелника Генералштаба ВЈ генерала Момчила Перишића, који је ослобођен у Трибуналу, рекао Каремансов адвокат поводом оптужби да је његов клијент одговоран за злочине у Сребреници.

Пуковника Тома Кареманса, некадашњег команданта холандског батаљона Унпрофора, који је био задужен за заштићену зону Сребреница, треба третирати као бившег начелника Генералштаба Војске Југославије, генерала Момчила Перишића, који је ослобођен у Трибуналу, изјавио је Каремансов адвокат Херт Јан Кнопс.

Поводом одлуке холандског тужилаштва да неће водити кривични поступак против Кареманса и још двојице холандских официра, Кареманс је, преко адвоката Кнопса, поручио да је вест да неће бити кривично гоњен примио са олакшањем и да је срећан.

Кнопс је указао да још треба сачекати да ли ће бити покренут жалбени поступак.

Каремансов случај, адвокат је упоредио са случајем бившег начелника Генералштаба Војске Југославије, генерала Момчила Перишића, који је у Хашком трибуналу недавно ослобођен оптужби за помагање и подржавање злочина које су српске снаге починиле у Хрватској и БиХ.

"У светлу пресуде Перишићу, оптужба против Кареманса нема никаквог смисла", изјавио је Кнопс за холандски Телеграф.

Холандско тужилаштво је закључило да се ни Кареманс, ни његов заменик Роб Франкен нити шеф кадровске службе Беренд Остервен, не могу сматрати одговорним за учешће у злочинима које су у јулу 1995. у Сребреници починили припадници Војске Републике Српске.

Поступак су у јулу 2010. покренили Хасан Нухановић, који је за холандски батаљон радио као преводилац, и породица Ризе Мустафића, који је радио као електричар.

Предмет се тицао Ризе Мустафића, Ибре Нухановића и Мухамеда Нухановића, а не и других евакуисаних лица која су настрадала након што су напустили базу холандског батаљона, наводи се у саопштењу тужилаштва из Арнема.

У пријави је наведено се да су холандски официри оптужени да су удаљили жртве из базе у Поточарима и предали их ВРС, знајући да ће то касније довести до њихове смрти.

У одвојеном грађанском судском поступку, који су покренули рођаци те три жртве, суд у Хагу је пресудио да је холандска држава одговорна за њихову смрт. Против те пресуде је поднета жалба.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару