Читај ми!

Рим, нове недоумице у афери "Ватиликс"

Нова открића у афери "Ватиликс". Осим папиног батлера, у аферу објављивања поверљивих документа умешано још двадесетак особа, пише италијански лист "Република". Оно што је до сада објављено "није све". Следи и друга књига у којој ће бити објављен додатни аутентични материјал.

У аферу објављивања поверљивих докумената са радног стола папе Бенедикта Шеснаестог, познатију као "Ватиликс" укључено је двадесетак особа, а не само папин батлер, како је утврдио ватикански суд, преноси Верска информативна агенција.

Кардинали који су се окупили у Ватикану ради припрема за избор новог папе били су веома изненађени писањем листа Република, која важи за "добро обавештеног" по питању Католичке цркве, преноси ВИА.

Лист је објавио интервју са особом из "ватиканских структура", чије име није саопштено, а која је рекла да је у афери "Ватиликс" – отуђења поверљивих докумената са радног стола пензионисаног папе Бенедикта Шеснаестог и других црквених канцеларија – укључено двадесетак особа.

Оно што је до сада објављено "није све". Следи и друга књига у којој ће бити објављен додатни аутентични материјал, тврди неименовани саговорник.

За крађу докумената прошлог октобра на 18 месеци затвора осуђен је папин собар Паоло Габриеле, кога је папа помиловао крајем прошле године. Судије су тада саопштиле да је Габриеле деловао као појединац, а не као део групе.

Од почетка недеље, од када траје предконклава кардинала, учесници не желе да пређу без дискусије преко афере "Ватиликс", јер се поставља питање како је до ње уопште  могло да дође.

Критикује се ватиканска курија, коју чине сви органи врха цркве – секретаријати, конгрегације, папски савети, комисије, комитети.

Немачки кардинал Валтер Каспер (80) пожалио се у Републици на недостатак транспарентности у Ватикану. "Треба се одрећи централизма и увести 'колективно вођење'", оценио је Каспер.

Према његовим речима, проблем је сама курија. Недостају комуникације између различитих ватиканских инстанци. "То се мора мењати", убеђен је немачки кардинал.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару