Читај ми!

Пјонгјанг, претњама против блокаде

Савет безбедности УН увео оштрије финансијске санкције Северној Кореји, као одговор на пробу атомске бомбе. Северна Кореја запретила превентивним нуклеарним ударом "на агресора".

Као одговор на трећу нуклеарну пробу Северне Кореје, Савет безбедности Уједињених нација изгласао је резолуцију која предвиђа оштрије финансијске санкције против Пјонгјанга. Северна Кореја прети нуклеарним ударом на "агресора".

Нацрт резолуције који је једногласно усвојио 15-очлани Савет, резултат је преговора који су три недеље трајали између Сједињених Америчких Држава и Кине, пошто је 12. фебруара Северна Кореја извела трећу нуклеарну пробу.

Генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун саопштио је да резолуција "шаље недвосмислену поруку Северној Кореји да међународна заједница неће толерисати намеру те земље да развија нуклеарно оружје", пренео је Ројтерс.

Према саопштењу америчке амбасадорке у УН Сузан Рајс, нове санкције против Пјонгјанга биће "веома оштре".

"Све у свему, ове санкције биће жестоке. Оне ће проширити изолацију Северне Кореје и поставити нове границе севернокорејским лидерима у њиховом изазивању међународне заједнице", рекла је Сузан Рајс.

Фебруарска подземна атомска експлозија Пјонгјанга била је трећа проба од 2006. Она је уследила после лансирања балистичке ракете дугог домета у децембру.

Обе пробе су показале да Северна Кореја напредује у развоју ракете домета од 10.000 километара и смањењу нуклерне бомбе до димензија коју би ракета могла да понесе. 

Превентивни удар на "агресора" 

Северна Кореја је пре гласање о санкцијама у Њујорку, запретила је превентивним нуклеарним ударом "на агресора", јавиле су светске агенције.

Неименовани портпарол севернокорејске дипломатије рекао је да ће Пјонгјанг искористити своје право на "превентивне нуклеарне ударе на седиште агресора", пошто Вашингтон чини све да покрене нуклеарни рат против Северне Кореје, пренела је агенција КЦНА.

Иако је слична реторика уобичајена за Северну Кореју, она је последњих дана учестала. Пјонгјанг тиме протестује због најављених санкција и заједничких војних маневара САД и Јужне Кореје.

Северна Кореја изводи серију војних вежби неуобичајених размера у целој земљи, саопштило је министарство одбране Јужне Кореје, док расте напетост због санкција и прошломесечне нуклеарне пробе.

С друге стране, Јужна Кореја и Сједињене Државе, које и саме изводе годишње војне маневре до краја априла, помно прате активности на Северу да би утврдиле да ли има наговештаја да ли ће се вежбе претворити у стварни напад, рекао је један званичник у Сеулу.

Међународна заједница страхује да прошломесечни нуклеарни тест Северне Кореје приближава ту земљу за корак производњи нуклеарних ракета, које би могле да досегну Америку, и осуђује лансирање ракета и нуклеарне тестове Пјонгјанга као опасну претњу по регионалну безбедност.

Савет безбедности је прошлог месеца нуклеарну пробу Пјонгјанга назвао "тешким кршењем" три резолуције УН којим се Северној Кореји забрањују нуклеарне и ракетне пробе.

Северна Кореја је обавила три нуклеарне пробе - 2006, 2009. и 2013. године. Савет безбедности увео је санкције после прве две пробе, као и након лансирања ракете у децембру које се сматра делом тајног програма развоја балистичких ракета које могу да носе нуклеарне бојеве главе.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару