Читај ми!

Сеул: Одговорићемо на провокације

Јужна Кореја је упозорила да ће узвратити на било какву провокацију из Северне Кореје, дан након што је Пјонгјанг запретио да ће раскинути споразум о прекиду ватре којим је окончан Корејски рат 1953. године. Кина позвала на смиреност и уздржаност.

Дан пошто је севернокорејска војска најавила да ће поништити договор о примирју са Јужном Корејом, званичници из Сеула су упозорили да ће узвратити на било какву провокацију.

"Уколико Севена Кореја изведе провокације које угрожавају животе и безбедност Јужнокорејанаца, наша војска ће извршити снажну и одлучну одмазду", рекао је генерал Ким Јонг-Хјун новинарима.

Кимова конференција за штампу уследила је након јучерашњег саопштења Северне Кореје да ће "прогласити потпуно неважећим" прекид ватре, као одговор на појачавање санкција Пјонгјангу после прошломесечне нуклеарне пробе.

У саопштењу које је издала врховна команда Народне армије Кореје, такође је запрећено да ће Север извести неодређене "ударе правде" по циљевима које изабере.

Северна и Јужна Кореја су практично још у рату пошто је рат који је вођен од 1950. до 1953. године завршен прекидом ватре, али не и потписивањем уговора о миру.

Пјонгјанг је и раније претио да ће раскинути споразум, који га иначе није ни спречавао од оружаних инцидената дуж границе на копну и мору.

Међутим, садашње претње долазе у време изузетно велике напетости на Корејском полуострву после успешног лансирања ракете дугог домета у децембру и нуклеарне пробе прошлог месеца.

У јучерашњем ратоборном саопштењу такође се помиње да Северна Кореја сада располаже са "лакшим и мањим нуклеарним бомбама".

Савет безбедности Уједињених нација договара усвајање резолуције са санкцијама против Северне Кореје која би могла бити донета ове недеље. То је вероватно испровоцирало одговор Пјонгјанга који је љут и због серије заједничких војних маневара САД и Јужне Кореје.

Пјонгјанг је рекао да су Вашингтон и остали превазишли обичне економске санкције и проширују их у очигледну агресију и војна дејства. Север је такође упозорио да ће блокирати линије комуникација са Сједињеним Државама у селу Панмунџом на граници између две Кореје.

На данашњој конференцији за штампу у Сеулу генерал Ким, који је генерални директор операција здруженог генералштаба, рекао је да одмазда Јужне Кореје неће имати за циљ само "извор провокација" него и командне снаге Севера, пренео је АФП.

Прошлог месеца Јужна Кореја је објавила снимке новоразвијене крстареће ракете за коју кажу да је способна да изводи прецизне нападе по командним центрима на Северу.

Војне вежбе Јужне Кореје и САД

У понедељак је више од 10.000 америчких и преко 200.000 јужнокорејских војника започело двомесечне ваздушне, копнене и поморске вежбе у Јужној Кореји, које је Пјонгјанг осудио као провокативну пробу за инвазију на Север.

Одвојено америчка и јужнокорејска команда ће одржати и компјутерску симулацију вежбе назване "Коначно решење" од 11. до 21. марта на којој ће учествовати 3.500 америчких војника и 10.000 јужнокорејских.

Северокорејска војска је осудила ове вежбе као "најопасније маневре нуклеарног рата и нескривену војну провокацију".

У саопштењу се каже да "НДР Кореја није Балкан, нити Ирак и Либија" и упозорава на способност Севера да као одговор предузме "различите прецизне нуклеарне ударе".

Напетост ће свакако додатно порасти ако Савет безбедности усвоји додатне санкције против Северне Кореје о којима су представници Сједињених Држава и Кине већ постигли провизорни договор.

Нове санкције би се односиле на илегалне активности северокорејских дипломата, ограничавање финансијског пословања, али и забрану продаје луксузних предмета као што су јахте и спортски аутомобили за владајућу елиту на Северу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару