Читај ми!

Пјонгјанг прети прекидом примирја

Уколико САД и Јужна Кореја у марту одрже војне вежбе, а УН уведе санкције Пјонгјангу, Северна Кореја прети да ће 11. марта поништити договор о прекиду ватре из 1953. године.

Северна Кореја прети да ће 11. марта поништити договор о прекиду ватре из 1953. године, уколико САД и Јужна Кореја одрже заједничке војне вежбе, а Уједињене нације уведу санкције Пјонгјангу због нуклеарних проба, пишу западни медији.

Врховни командант Севернокорејске народне армије Ким Џонг Ун упозорио је да ће његова земља посегнути за још "жешћим контрамерама", одговарајући на гласине да су САД и Кина договорили нацрт текста за увођење санкција Северној Кореји.

Нуклеарна проба која је недавно изведена, изазвала је и сеизмичке потресе у деловима Источне Азије, близу Корејског полуострва, а нацрт текста резолуције Савета безбедности УН о санкцијама Пјонгјангу требало би ускоро да се појави.

Американци и њихови савезници страхују да ће нове нуклеарне пробе, као и лансирање балистичких ракета, угрозити њихову безбедност, јер Пјонгјанг тврди да може да погоди територију САД.

Северна Кореја одговара да је њихов нуклеарни програм одговор на непријатељство САД које траје још од рата 1950–53, који није окончан миром, већ само примирјем, што значи да су две Кореје и дан-данас формално у рату.

Војне вежбе САД и Јужне Кореје почеле су 1. марта, а север је упозорио да ће споразум о примирју бити отказан 11. марта, уколико се вежбе не прекину.

Пјонгјанг тврди да Вашингтон и његови савезници иду изнад пуких економских санкција, ка "отвореној агресији и војним актима". Северна Кореја је, такође, запретила да ће блокирати комуникацију са САД у пограничном селу Панмунџом које су две Кореје поделиле, где се иначе одржавају састанци комисије за сповођење примирја.

Било какве међународне санкције ће, како пишу западни медији, разбеснети Северну Кореју, која тврди да има право на нуклеарно оружје како би спречила америчку агресију. Ким Џонг Ун је запретио и "прецизним ударима" као средством за уједињењем подељеног полуострва.

Иако је Кина најближи савезник Северне Кореје, званични Пекинг изразио је забринутост за понашање Пјонгјанга.

Kина одбија да да више детаља о договору са Американцима о евентуалним санкцијама према Северној Кореји, али је зато подржала активности Савета безбедности УН према севернокорејским нуклеарним пробама, a Савет безбедности је неколико сати после теста усвојио заједничко саопштење којим је осудио нуклеарни тест.

У заједничком саопштењу Савета безбедности подземна нуклеарна експлозија у фебруару, окарактерисана је као "тешко кршење" три резолуције УН које Северној Кореји забрањују извођење проба лансирања балистичких ракета, као и пробе нуклеарног оружја.

Америчка амбасадорка у УН Сјузан Рајс рекла је данас да ће америчко-кинеским нацртом резолуције бити уведене досад најоштрије санкције Уједињених нација.

Три нуклеарна теста – 2006, 2009. и последњи 2013. године, изведена су после упозорења Пјонгјангу због тестирања далекометних балистичких ракета.

Последња проба је, како пишу западни медији, помогла Северној Кореји да направи мању атомску бомбу, која би са малом масом и димензијама могла да буде постављена на ракету која може да досегне територију САД.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару