Читај ми!

Хрватско оружје у рукама џихадиста?

Загребачки "Јутарњи лист" пише да се оправдано сумња да хрватско оружје које је испоручено сиријским побуњеницима користе и џихадисти. Лист се позива на изјаву представника покрета Ахрар ел Шам, који тврди да они деле оружје са сиријским побуњеницима.

Осим сиријских побуњеника део противоклопног наоружања за које се оправдано сумња да су залихе из хрватских војних складишта користе и припадници џихадског покрета Ахрар ел Шам, а преговоре о продаји водио је амбасадор у САД Јошко Паро, пише загребачки Јутарњи лист.

Лист наводи да то потврђују и свеже објављени снимци на којима припадници овог покрета користе ручни бацач граната РБГ-6 и ручни бацач ракета М79. Снимци показују и да не постоји контрола над расподелом наоружања кад оно илегалним каналима дође у Сирију.

Али Анкир, представник покрета Ахтрар ел Шам, изјавио је да они деле оружје са Слободном сиријском војском и да се боре заједно.

Ти подаци указују на оправдани страх представника земаља ЕУ да би укидањем санкција на увоз оружја у Сирију оно могло завршити и у рукама џихадских покрета.

У недавном тексту о трансферу хрватског наоружања сиријским побуњеницима, Њујорк Тајмс је навео како је један високи хрватски функционер прошлог лета америчким представницима у Вашингтону рекао да Хрватска има много оружја на располагању које се, ако су заинтересовани, може пребацити сиријским побуњеницима.

Према доступним информацијама, неименована особа из тог чланка је хрватски амбасадор у САД Јошко Паро, пише Јутарњи лист.

Позивајући се на своје изворе, лист наводи да је управо он с америчким представницима договарао продају оружја Саудијској Арабији која га је проследила сиријским побуњеницима.

Оружје је, дакле, платила Саудијска Арабија, а потом је оно крајем прошле и почетком ове године јорданским цивилним транспортним авионима из Загреба пребачено у Јордан и даље у Сирију. Тако Хрватска оружје није продала Сирији, већ трећој земљи и тиме је избегла кршење санкција на продају оружја у Сирију које је прогласила ЕУ.

Јутарњи лист подсећа да је Паро за амбасадора у САД именован у пролеће 2012, само неколико месеци пре договора о трансферу наоружања у Сирију, а пре тога био је саветник за спољну политику председника Хрватске Иве Јосиповића.

Хрватска влада више пута је истакла да не продаје наоружање сиријским побуњеницима, али никад није оповргла написе да је са загребачког аеродрома оружје пребачено у Јордан, наводи лист.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару