Нове санкције за Северну Кореју

Представници Сједињених Држава и Кине постигли начелан договор о Нацрту резолуције Савета безбедности УН којом би казнили Северну Кореју због њене треће нуклеарне пробе, извршене прошлог месеца.

Дипломате у седишту светске организације, које нису желеле да им се помињу имена, надају се да ће Нацрт резолуције бити подељен представницима 15 земаља чланица. Они су рекли да би желели да виде да Савет безбедности гласа о резолуцији до краја ове недеље.

"Надам се да видим Нацрт још данас, али знате, то зависи од Американаца", рекао је неименовани дипломата Ројтерсу. Детаљи нацрта нису још познати.

У Москви је руски дипломата рекао да је Русија, која председава Саветом безбедности УН овог месеца, спремна да подржи Нацрт резолуције о Северној Кореји уколико се он односи само на нуклеарни и ракетни програм Пјонгјанга.

Представник кинеског министарства спољних послова није желео да потврди да је постигнут споразум са Сједињеним Државама.

"Ми смо поновили више пута да Кина подржава сврсисходне одговоре Савета безбедности УН и такође изразили наш став да се противимо северокорејском извођењу нуклеарних проба", рекла је представница Хуа Цуњинг на брифингу у Пекингу.

Цуњинг је истакла да Пекинг сматра да "одговарајући одговор мора да буде обазрив и умерен, треба да спречи ескалацију, буде погодан за денуклеаризацију Корејског полуострва, спречи ширење нуклеарног наоружања и очува мир и стабилност на североистоку Азије".

Осуда нуклеарне пробе

Дипломате у Савету су рекле да би хтели да појачају делове предходних резолуција које су усвојене након што је Северна Кореја извела нуклеарне пробе 2006. и 2009. посебно оне повезане са инспекцијом и запленом забрањених пошиљки и појачавања финансијских рестрикција Северу.

Савет безбедности УН је оштро осудио северокорејску нуклаерну пробу изведену 12. фебруара и обећао да ће предузети акције против Пјонгјанга због поступка који је осуђен од свих светских сила, укључујући и Кину.

Пјонгјанг је поручио да је проба представљала чин самоодбране против "непријатељства САД" и запретио да ће предузети јаче мере уколико буде неопходно.

Предходне нуклеарне пробе навеле су Савет безбедности да уведу санкције којима је предвиђена забрана извоза нуклеарне и ракетне технологије, ембарго на испоруке оружја и забрана извоза луксузне робе Пјонгјангу.

Пекинг је подржао све предходне санкције УН, али после пажљивог редиговања резолуција. Наиме, Кина је забринута да би оштрије санкције докрајчиле ионако урушену привреду изоловане земље и сатерале Северну Кореју у ћошак, што би могло да произведе непредвидиве реакције.

Русија је данас поручила да је за њих прихватљиво ако Нацрт резолуције не излази из контекста питања о нуклеарним и ракетним технологијама, пренела је агенција Интерфакс.

Заменик руског министра спољних послова Генади Гатилов је рекао да би за њих било прихватљиво ако "рестриктивне мере не прелазе границе ракетних и нуклеарних питања".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару