Читај ми!

Жестоки окршаји на северу Сирије

Десетине сиријских војника и побуњеничких бораца погинуло у окршајима у северном граду Рака, близу границе са Турском. Генерални секретар УН Бан Кимун састаће се данас са изаслаником Арапске лиге Лахдаром Брахимијем и размотрити стање у Сирији.

У жестоком окршају снага сиријског режима и побуњеника у северном граду Рака, близу границе са Турском, погинуло је на десетине сиријских војника и побуњеничких бораца, тврде опозициони активисти.

Активисти Сиријске опсерваторије за људска права, са седиштем у Лондону, наводе да сукоби трају од рано јутрос, а да је војска гранатирала неколико делова града, као и његова предграђа, не наводећи тачан број погинулих, јавила је агенција Франс прес.

Снаге режима су из хеликоптера гађале побуњеничке положаје. Експлозије одјекују у граду, изнад којег се издиже густ дим.

Рака је стратешки важан град близу северне сиријске границе, где је избегло на хиљаде људи из других делова земље.

Директор Опсерваторије Рами Абдел Рахман истиче да је, због великог броја цивила који су уточиште нашли у Раки, побуњеничка Слободна сиријска војска имала договор да не напада овај град.

Група из Лондона свакодневно, од почетка скоро двогодишње сиријске кризе, извештава о сукобима и жртвама, а њени наводи, који се заснивају на мрежи активиста на терену, не могу независно да се провере, јер је новинарима забрањен приступ.

Генерални секретар УН Бан Кимун састаће се данас у Швајцарској са специјалним изаслаником Светске организације и Арапске лиге Лахдаром Брахимијем и размотрити стање у Сирији.

Генерални секретар је претходно упозорио да спирала конфликта и "војна солуција" у Сирији воде ка подели те земље.

"Савет безбедности УН не сме више да буде неми сведок тог покоља. Коначно мора да се здружи и успостави параметре за демократску транзицију која може да буде последња нада за Сирију", рекао је Бан.

Према проценама Уједињених нација, у Сирији је погинуло више од 72.000 људи.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару