Читај ми!

Нетанијаху: Мрачне изјаве Ердогана

Турски премијер Ердоган даје "мрачне и погрешне изјаве" називајући ционизам злочином против човечности, оценио његов израелски колега Бењамин Нетанијаху. Тај коментар ће вероватно угрозити напоре да се поправе односи две земље, рекао Нетанијаху.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху оптужио је свог турског колегу Тајипа Ердогана да даје "мрачне и погрешне изјаве" називајући ционизам злочином против човечности, што је коментар који ће вероватно угрозити напоре да се поправе односи некадашња два савезника, пренео је Ројтерс.

Изјаву турског премијера, коју је дао у среду на петом Глобалном форуму Савеза цивилизација УН у Бечу, осудио је и шеф Конференције европских рабина назвавши је "гнусним нападом" на Јевреје.

Попут ционизма, антисемитизма и фашизма, и исламофобија треба бити третирана као злочин против човечности, поручио је Ердоган у свом обраћању у Бечу, како су то јавили турски медији.

Ердоган је рекао да људи широм света треба да се потруде да више разумеју једни друге, "а не да се међусобно осуђују на основу разлика".

Односи Израела и Турске лоши су од 2010. године, када су израелски командоси убили девет Турака приликом упада на њихов брод који је носио помоћ Палестинцима у Гази, области под поморском блокадом.

У протеклих неколико седмица, било је извештаја у турској и израелској штампи о напорима да се унапреде билатерални односи, укључујући један састанак дипломата две земље у фебруару у Риму, као и трансфере војне опреме, наводи Ројтерс.

Те извештаје није потврдила ниједна од две владе. У министарству спољних послова, Ројтерс није нашао саговорника да коментарише критике рабина или Нетанијахуа.

У саопштењу из канцеларије израелског премијера наводи се да Нетанијаху "осуђује изјаве (Ердогана) о ционизму и његовом поређењу са фашизмом".

Ционистички покрет, подсећа британска агенција, био је главна снага за успостављање јеврејске државе.

"Ово је мрачна и погрешна изјава која личи на оне за које смо сматрали да припадају прошлости", пренета је изјава Нетанијахуа.

Московски рабин Пинћас Голдшмит, шеф Конференције европских рабина, рекао је да Ердоганова критика ционизма има размере антисемитизма.

"Ово је незналачки и гнусни напад на јеврејски народ и на покрет који је, пре свега, мировни. Он ставља Ердогана у исти ниво са Махмудом Ахмадинежадом (ирански председник) и совјетским вођама који су антиционизам користили као еуфемизам за антисемитизам", саопшио је Голдшмит.

Изјаве Ердогана осудила је и Бела кућа.

"Одбацујемо Ердоганове оцене ционизма као злочина против човечности", рекао је портпарол Томи Витор.

"Охрабрујемо људе свих вера, култура и идеја да осуде гнусне акције и превазиђу разлике", истакао је Витор.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару