Жена на челу града светлости

Сви главни кандидати на локалним изборима у Паризу су женског пола, што значи да је већ извесно да ће Париз први пут добити градоначелницу. У трци су две десничарке, две левичарке и једна кандидаткиња центристичке оријентације.

Више од годину дана пред локалне изборе у Француској, већ је извесно да ће Париз, први пут, добити градоначелницу, пошто су сви главни кандидати за ту функцију женског пола, што је реткост кад је реч о важним изборима као што су ови.

С обзиром на то да су у трци две десничарске кандидаткиње, две левичарске и једна центристичке оријентације, битка за градоначелницу престонице обећава да ће бити тешка, оцењује француска штампа.

Кандидаткиња Социјалистичке партије биће, највероватније, Ан Идалго, што није изненадјујуће пошто је актуелни париски градоначелник Бертран Делано одавно најавио да ће јој уступити место као својој првој помоћници, али је чека тежак посао излажења из његове сенке.

Демократе ће у "освајање Париза" по свој прилици послати Маријел де Сарне, која се за то место кандидовала и 2008. године, а реч је о европској посланици блиској демократи Франсоа Беруу, која сматра да је политичка ситуација у престоници добра и да је "куцнуо час да се у Паризу превазиђу страначка разилажења".

Новост је, у међувремену, стигла из десничарске Уније за народни покрет (УМП), пошто је Натали Кошћушко-Моризе изненадила све, а пар њих одлучно "прескочила" избивши у чело међу кандидатима те странке за градоначелника Париза, међу којима су били и Жан-Луј Борло и Франсоа Фијон.

Ова бивша министарка екологије и портпаролка Николе Саркозија на председничким изборима прошле године, млада жена која потиче из породице дипломата и коју многи сматрају добрим "коктелом" који би годио Парижанима, могла би, међутим, да на путу ка месту градоначелника налети на стару пријатељицу Рашиду Дати, мада је, према анкетама, далеко испред ове бивше министарке правде.

Међу кандидаткињама би могла да се нађе и Сесил Дифло, која још није донела коначну одлуку, а француска штампа спекулише да су могућности за њену кандидатуру све мање пошто ова садашња министарка за стамбена питања и једнакост територија данас нема намеру да напусти функцију у влади.

А шта је са мушкарцима, пошто су бивши премијер Франсоа Фијон и председник Уније демократа и независних Жан-Луј Борло одустали од трке, пита се француски лист "Нувел опсерватер". 

Женама у "бици за Париз" могао би да се придружи Пјер-Ив Бурназел, млади представник УМП-а у 18. арондисману француске престонице, који намерава да иде до краја, мада му, по оцени француског листа, Натали Кошћушко-Моризе не оставља ни најмању шансу.

Ту је и Иан Броса, представник Левичарског фронта у Градском већу, а конкурент му је Алекси де Корибијер, близак левичару Жан-Лик Меланшону.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару