Читај ми!

Јеремић: Зауставити крвопролиће у Сирији

Председавајући Генералној скупштини УН Вук Јеремић позвао на 5. Глобалном форуму Алијансе цивилизација УН у Бечу, да се хитно стане у крај крвопролићу у Сирији. Јеремић истакао и да треба допринети зближавању израелске и палестинске стране како би што пре почео процес помирења.

Председник Генералне скупштине УН Вук Јеремић позвао је на 5. Глобалном форуму Алијансе цивилизација УН у Бечу, да се хитно стане у крај крвопролићу у Сирији и допринесе зближавању израелске и палестинске стране како би што пре почео процес помирења.

Јеремић је истакао да је шири регион Блиског истока у 21. веку постао централни изазов за безбедност и благостање целе планете, посебно истичући сукобе у Сирији и положај палестинског народа.

"Начин на који се овим питањима приступа значајно ће утицати на правац дијалога међу цивилизацијама", нагласио је Јеремић.

Јеремић је цитирао чувеног психоаналитичара Сигмунда Фројда који је рекао да је цивилизација почела оног тренутка кад је први љут човек употребио реч уместо камена.

Он је упозорио да одржање постојећег стања представља "рецепт за катастрофалну будућност све већег удаљавања, умножавања криза и полагања права".

"Грађански рат у Сирији постао је најстрашнија хуманитарна криза нашег доба и неразумно је да међународна заједница није стала у крај крвопролићу", рекао је он, истичући да се непријатељствима у Сирији одмах мора стати у крај.

"Обустављање насиља мора да буде наш главни приоритет, који треба да прати политички процес који ће Сиријцима омогућити да слободно одлуче о даљем току својих живота", рекао је Јеремић.

Он је подсетио и да Палестинци већ 70 година покушавају да остваре своја права и да милиони избеглица живе у изузетно лошим условима у камповима широм Блиског истока.

"То је једна од главних неправди света која захтева хитно решавање", рекао је Јеремић, изразивши наду да ће израелско-палестински преговори ускоро бити обновљени како би могао да почне процес помирења између "ове две поносне нације" и позивајући све који могу да допринесу њиховом приближавању.

Јеремић је, истовремено, истакао да Алијанса цивилизација може значајно да допринесе настојању да се начини свет "који ће на будућност гледати са оптимизмом, поносан на своје различитости и сигуран у своје изгледе".

Поред тога, он је најавио да ће 12. јуна у Њујорку Уједињене нације одржати дебату на високом нивоу о култури и развоју како би се, делимично подстакнута пројектом Интеркултуралне иновације Алијансе цивилизација, истакла централна улога културе у очувању одрживог развоја на свим нивоима.

У оквиру форума у Бечу на тему "Одговорност, различитост и дијалог" на тему слободе вере, миграције и слободе штампе разговара око 1.200 учесника, укључујући генералног секретара УН Бан Ки-муна, шефове дипломатија и председнике држава и влада.

Алијанса цивилизација је иницијатива генералног секретара УН, која је успостављена 2005. године, настала као реакција на поларизацију насталу након терористичких напада на САД 11. септембра 2001. године и антитерористичке акције Вашингтона.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару