Читај ми!

Позив Пјонгјангу да крене путем мира

Нова председница Јужне Кореје Парк Геун-Хје апеловала на Пјонгјанг да одустане од нуклеарних амбиција и престане да троши мале ресурсе којима располаже на оружје. Паркова најавила и мере против политике слабљења јена у Јапану.

Три недеље пошто је Пјонгјанг извршио трећу нуклеарну пробу нова председница Јужне Кореје Парк Геун-Хје позвала је Северну Кореју да одустане од нуклеарног програма и престане да троши ресурсе на оружје.

"Тражим да Северна Кореја одустане од нуклеарних амбиција без одлагања и крене путем мира и развоја", изјавила је Паркова.

У свом инаугурационом говору, прва жена која је постала председница земље, позвала је суграђане да јој помогну у оживљавању извозно оријентисане привреде чија трговина је угрожена од њеног суседа Јапана политиком слабог јена.

Паркова (61), ћерка бившег јужнокорејског војног лидера Парка Чунг-Хеа, срела се 2002. године са оцем садашњег северокорејског вође Ким Џонг Илом и понудила осиромашеном и изолованом суседу помоћ и трговинску размену уколико обустави свој нуклеарни програм.

Председница, обично строга и смерна у јавним наступима, носила је маслинасту јакну у војном стилу са љубичастом марамом, смешећи се и одушевљено машући маси од 70.000 људи која ју је поздрављала.

Паркова је обећала да ће отворити нова радна места у земљи где се млади често жале на недостатак прилика и да ће ојачати социјалну државу, мада није рекла како намерава то да уради.

Велики изазов у привредном смислу за њу представља и Јапан који је знатно повећао обим извоза након што је нови премијер Шинзо Абе почео да спроводи политику слабљења јена.

Председеница је прошле недеље рекла да ће предузети "превентивне" мере због слабог јена, али није прецизирала о каквим мерама је реч.

Оживети дух "чуда Хана"

Говорећи о брзом економском расту из времена владавине њеног оца, који је Јужну Кореју из сиромаштва увео у богатије земље света, Паркова је затражила од Корејанаца да оживе дух "чуда Хана".

Паркова је иначе стара станарка председничке палате у Сеулу у којој је живела са оцем, бившим војним председником Јужне Кореје.

Са само 22 године она се већ нашла у центру политичке пажње поставши прва дама Јужне Кореје пошто је њена мајка убијена 1974. године мецима северокорејских убица који су били намењени њеном мужу.

Током пет година млада Парк је била задужена да прима супруге шефова држава у Плавој кући, резиденцији јужнокорејског председника и присуствује протоколарним церемонијама.

Њен отац који је дошао на власт војним ударом 1961. године, владао је док и сам није био убијен од руке његовог шефа обавештјне службе 1979. године.

Иако генералу Парку сви одају признање за преображај ратом разорене земље у јаку индустијску силу Азије, он је на удару критичара због бескомпромисног обрачуна с противницима и дисидентима и игнорисања демократског развоја под изговором опасности по безбедност земље.

То породично наслеђе у многоме је засењивало политичку каријеру Паркове. У септембру она је објавила извињење јавности због кршења људских права од стране њеног оца и других злоупотреба.

Парк Геун-Хје, која има диплому инжењера са Соганг универзитета у Сеулу, први пут је изабрана у парламент Јужне Кореје 1998. године. Није удата и нема деце, због чега не ужива симпатије у делу традиционалног друштва, док код женског дела бирача наилази на одбравање због своје самосталности и чврстине.

Многи се надају да ће долазак прве жене председнице помоћи да се разбију старе патријахалне навике конфучијанског друштва које и данас доминирају у Јужној Кореји.

Током своје предизборне кампање Парк је обећла да ће јој приоритет бити "национално измирење" и унапређење "економске демократије", као и социлано благостање друштва.

Долазак на власт Парк Геун-Хје свакако може значити и нови покушај за обнављање разговора са љутим ривалом Северном Корејом, али је непознаница колико је на то спреман Север и колико ће јој допустити да иде далеко у приближавању Пјонгјангу конзервативни чланови њене партије.

После пет година тензија и прекидања свих разговора са Севером у време власти Ли Мјунг-Бака, Паркова је спремна да крене корацима њеног оца у политици ангажовања са Пјонгјангом.

Међутим, како су се обистине црне слутње на Југу да ће Пјонгјанг после лансирања ракете извести и трећу пробу нуклеарне бомбе, шансе за скори дијалог Југа и Севера и поред добре воље Паркове, биће веома мале и одложене за знатно касније време.

Паркова је ипак рекла да ни њена влада неће толерисати да Северна Кореја има нуклеарно наоружање, што свакако неће наићи на добар пријем у Пјонгјангу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару