Читај ми!

Сиријска опозиција позива на дијалог

Лидер сиријске опозиције Ахмед Моаз ел Хатиб предложио је да опозиција почне преговоре са сиријским потпредседником Фаруком ел Шарехом. Потпредседник Сирије у преговорима би учествовао као представник режима Башара ел Асада.

Ахмед Моаз ел Хатиб, лидер опозиције у Сирији предложио је преговоре са сиријским потпредседником Фаруком ел Шарехом.

Потпредседник Сирије у преговорима би учествовао као представник режима Башара ел Асада, а циљ би био решење конфликта у земљи.

"Ако режим прихвати предлог за дијалог, тражим да на разговоре пошаљу Фарука ел Шареха", рекао је лидер опозиције за телевизију Ал-Арабија.

Ел Шарех је од почетка сукоба у Сирији више пута изразио неслагање с председником Ел Асадом и заложио се за дијалог у решавању кризе у земљи.

Предлог опозиције о преговорима с властима подржале су САД, али су одбациле могућност да се председнику Ел Асаду обезбеди имунитет.

Портпаролка Стејт департмента Викторија Нуланд рекла је да, ако "власти у Дамаску имају и најмању намеру да се постигне мир, треба да седну и разговарају с коалицијом сиријске опозиције, а ми ћемо подржати апел Ел Хатиба".

Предлог опозиције објављен је истовремено са позивом иранског председника Махмуда Ахмадинежада на постизање националног договора који би водио ка изборима.

Више од 60.000 људи погинуло је од почетка сукоба у Сирији у марту 2011. године, подаци су невладине Опсерваторије за људска права.

Уједињене нације саопштиле су да је хуманитарна криза у Сирији достигла "катастрофалне" размере, јер је око 2,5 милиона људи у тој земљи остало без довољне количине хране.

Због непрестаних сукоба у Сирији, тај број могао би и да се повећа, рекао је Јенс Лерке, портпарол канцеларије УН за управљање хуманитарним пословима и додао да је за четири милиона људи потребна хитна хуманитарна помоћ, док је два милиона интерно расељено у Сирији.

"Тај број значајно ће се повећати, ако се сукоби наставе", упозорио је Лерке.

Упркос томе што су УН затражиле помоћ за најмање 70 локалних група у Сирији и упутиле додатна средства у области које контролише опозиција, Лерке је рекао да "катастрофална хуманитарна криза наставља да се продубљује", пренео је АП.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи