Нетанијаху формира нову владу

Председник Израела Шимон Перес задужио досадашњег израелског премијера Бењамина Нетанијахуа да формира нову владу. Циљеви нове владе биће ометање напора Ирана да развије нуклеарно оружје и тежња ка миру, најавио Нетанијаху.

Досадашњи израелски премијер Бењамин Нетанијаху добио је од председника Шимона Переса задужење да формира нову владу. Нетанијаху је одмах потом обећао да ће основати "најширу могућу владу националног јединства", апелујући и на оне политичке лидере који га нису предложили за премијера да уђу у њу.

Нетанијаху је најавио и да ће приоритет његове владе бити да омете напоре Ирана да развије нуклеарно оружје и да се бави залихама оружја у региону.

Досадашњи премијер је обећао и да ће тежити миру, рекавши да је "сваки дан који прође без преговора са Палестинцима", изгубљен дан и апелујући на палестинског председника Махмуда Абаса да се врати преговорачком столу.

Заједничка листа Нетанијахуовог конзервативног Ликуда и националистичке партије "Израел наш дом" победила је на општим изборима одржаним 22. јануара, освојивши 31 од укупно 120 места у парламенту - Кнесету.

У консултацијама са Пересом у среду и четвртак, шест од 12 партија које су ушле у Кнесет, предложило је Нетанијахуа за мандатара. Преостале партије нису именовале алтернативног кандидата за премијера када су се састале са Пересом.

Нетанијаху сада има на располагању 28 дана да формира коалицију, мада тај рок може да се продужи за две седмице ако је потребно.

Јаир Лапид који предводи нову партију центра Јеш атид ("Има будућности") са 19 посланика, која је друга по јачини у 19. Кнесету, сматра се кључним за сваку стабилну владу.

Лапид је свој улазак у Владу условио окончањем ослобађања од војног рока ултраортодоксних Израелаца и обнову мировног процеса са Палестинцима. Ти захтеви га доводе у сукоб са десним и ултраортодоксним партијама које се сматрају Нетанијахуовим природним партнерима.

Нетанијаху може и без Лапидове партије да формира владу, али она не би била стабилна.

Сада се увелико нагађа који ће портефељ добити Лапид односно да ли ће бити министар финансија или спољних послова.

Ултрадесна партија Јеврејски дом са 12 мандата такође је предложила Нетанијахуа за мандатара и верује се да ће и она бити коалиципни партнер.

Очекује се и улазак ултраортодоксног Шаса који је освојио 11 мандата и Уједињене торе јудаизам са седам, мада Нетанијахуу неће бити лако да их смести у коалицију поред Лапида због односа према војном року.

Нетанијахуа је предложила и до сада највећа партија у Кнесету која је на новим изборима освојила само два места, партија центра Кадима.

Ако му пође за руком да формира владу, Нетанијахуу ће ово бити трећи мандат на премијерској позицији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи