Забрињавајуће стање европских медија

Скупштина Савета Европе усвојила резолуцију у којој се исказује забринутост због стања слободе медија у Европи. Србија се уз још шест европских земаља помиње у делу о политичким притисцима на јавне сервисе.

Посланици Парламентарне скупштине Савета Европе усвојили су резолуцију у којој се изражава забринутост због стања слободе медија у Европи, пре свега у Русији, Турској и Белорусији.

У делу који се односи на независност јавних сервиса и забринутост због политичких притисака на јавне сервисе, помиње се и Србија, уз још шест европских земаља.

Парламентарна скупштина Савета европе забринута је због бројних и физичких напада на новинаре, пре свега у Русији, као и хапшење и судско гоњење новинара у чему, у свету, предњачи Турска.

Слобода изражавања информисања је камен темељац и добре управе и фундаментална обавеза сваке државе чланице, подсећа известилац.

Известилац Матс Јохансон каже подсећа да је у 2012. години у свету убијено више од стотину новинара и да је на хиљаде ухапшено.

"Ни Европа није тога пошеђена. Стање слободе медија у Европи све више се погоршава", упозорава Јохансон.

Парламентарна скупштина подсећа државе чланице СЕ да јавни сервиси морају бити заштићени од политичког утицаја и да високе менаџерске позиције треба да буду ускраћене људима са јасном политичком и партијском припадношћу.

Европска радио-дифузна унија се позива да сарађује са СЕ на јачању политичке независности јавних сервиса у Европи.

Највише замерки на извештај имали су посланици из прозваних земаља.

Пелин Гундесх из Турске истиче да се у извештају не помиње "чињеница" да осуђени и притворени новинари у Турској нису хапшени због својих новинарских активности, већ због "повезаности са разним кривичним делима: убиствима,оружаним крађама, тероризмом, покушајима војних удара и подметањем експлозива на јавним местима".

Антон Бељаков из Русије каже да су многи су изнели замерке да извештај не одражава чињенично стање. "Известилац је из медија узимао информације и стављао их у извештај, не проверавајући их", тврди Бељаков.

Предложене препоруке Комитету министара, које су за разлику од резолуције обавезујући документ, нису усвојене, јер за њих није било неопходне двотрећинске већине.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
7° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи