Читај ми!

Годишњица револуције, сузавац и каменице

Хиљаде демонстраната окупило се на каирском тргу Тахрир на другу годишњицу египатске револуције којом је свргнут Хосни Мубарак. Учесници протеста сукобили се с полицијом, а немири су се проширили Египтом. Погинулo 5 особе, а повређено 379.

На другу годишњицу египатске револуције којом је свргнут председник Хосни Мубарак, хиљаде демонстраната сукобило се са полицијом на каирском тргу Тахрир, а протести су се проширили у целој земљи. Погинулo je 5 особa у Суецу, на североистоку Египта. У сукобима с полицијом повређено је укупно 379 људи. 

Демонстранти су се окупили на каирском тргу Тахрир и околним улицама узвикујући пароле против Муслиманског братства, јаке исламске групе коју подржава председник Мохамед Морси. Организатори протеста очекују да ће се број учесника повећати.

"Људи желе обарање режима", узвикивали су учесници протеста, док су млади бацали каменице преко бетонског зида које су снаге безбедности подигле предходног дана.

Знатан део демонстраната провео је ноћ на тргу Тахрир пошто су се јуче сукобили с полицијом и покушавали да сруше бетонски зид који је поставила полиција како би спречили демонстранте да стигну до парламента и зграде владе у Каиру.

Полиција је употребила сузавац и палице у обрачуну с масом.

Опозиција је позвала на масовне протесте против председника Мухамеда Мурсија и Муслиманског братства користећи исти слоган који је подигао Египат на ноге 2011. године: "Хлеб, слобода, социјална правда".

"Изађимо на тргове да коначно остваримо циљеве Револуције", написао је опозициони лидер и бивши директор Међународне агенције за атомску енергију Мохамед Ел Барадеј на свом твитер налогу, пренео је АФП.

Мурси позива на мир

Муслиманско братство није званично позвало на масовну прославу већ ће годишњицу обележити покретањем добротворне иницијативе под називом "Изградимо заједно Египат", а председник Морси је јуче апеловао на Египћане да годишњицу прославе "на миран и цивилизован начин".

Масовни протести су почели 24. јануара 2011. године и у њима је Мубарак био приморан да оде са власти. Од тада Египат је проживео бурну транзицију под привременим руководством војних генерала све до избора Мухамеда Мурсија из групе Муслиманска браћа, у јуну прошле године.

Првих шест месеци његове власти обележени су политичким тензијама, уличним сукобима и економским падом што је подрило његову популарност, подсећа АП.

Поред политичке нестабилности, Египат потреса и економска криза додатно подстакнута смањењем страних инвестиција и прихода од туризма, а египатска фунта је на најнижем нивоу у односу на долар, док буџетски дефицит не показује знаке скорог опоравка.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару