УН за израду циљева одрживог развој

Одлуку о формирању међудржавне радне групе за израду циљева одрживог развоја, што је кључни корак у изради развојне агенде планете после 2015. године, донела Генерална скупштина УН. Вук Јеремић истакао да УН треба да тежи да помогне онима којима је потребно помирење.

Генерална скупштина Уједињених нација донела је одлуку о формирању међудржавне радне групе за израду циљева одрживог развоја, што је кључни корак у изради развојне агенде планете после 2015. године, када истичу Миленијумски циљеви УН. Ова одлука се чекала још од конференцији Рио+20 одржане прошлог јуна, када је први пут и поменута.

Председник Генералне скупштине УН Вук Јеремић је поздравио одлуку о формирању радне групе, оценивши то као стратешко питање, које би могло да уоквири рад светске органозације у деценијама које долазе.

Јеремић је истакао да УН треба да теже да помогну онима којима је потребно помирење, као и онима који обнављају своје разорене државе.

Треба заједно да радимо да поразимо екстремисте, и охрабримо оне који су спремни да одустану од освете, казао је Јеремић у обраћању Генералној скупштини, позвавши на офанзивну акцију против организованог криминала и сасецање корена тероризма.

Јеремић је оценио да је тешко замислити испуњење свих тих циљева, без јасног дефинисања развојних репера.

Председник Генералне скупштине УН је назначио да новоформирана радна група треба у предстојећем периоду да као циљеве постави и искорењивање сиромаштва и глади, као и да охрабри научни и технолошки развој и јачање здравственог осигурања.

Јеремић је указао и на значај обновиве и чисте енергије у заштити ограничених природних ресурса на земљи.

Председник Генералне скупштине је за почетак фебруара најавио инаугурациони састанак радне групе, најавивши подршку његовог кабинета на процедуралним питањима пре почетка рада овог тела.

Са снажним вођством и пуном институционалном подршком система УН, требало би да искористимо ову генерацијску прилику, и створимо глобали оквир, како би осигурали да наша деца наследе планету где ниједан народ не би био остављен по страни, закључио је Јеремић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару