Читај ми!

Све више оболелих од норовируса

Норовирус који изазива обилно повраћање и дијареју проширио се и на Европу. За ову заразу не постоји специфичан третман. Пацијент треба да узима довољно течности да не би дехидрирао.

Нови сој норовируса, који изазива претежно зимско оболевање карактеристично по обилном повраћању и дијареји, из Аустралије се проширио на Француску, Нови Зеланд и Јапан, а постао је и доминантан стомачни вирус и у Британији, упозориле су британске здравствене власти.

Ова нова варијанта норовируса је названа "Сиднеј 2012", а осим наведених симптома може да изазове и грозницу, главобољу и стомачне грчеве.

Стручњаци истичу да нови вирус у принципу не даје теже симптоме од досад регистрованих сојева норовируса, наводи Ројтерс.

Ти симптоми обично трају само неколико дана, али од норовируса оболевају милиони људи широм света. Осим тога, вирус је врло заразан, па лако измиче контроли. Ове зиме су се, иначе, у Европи и Јапану заразе норовирусима појавиле раније него што је уобичајено.

Према подацима британске Агенције за заштиту здравља, инфекција норовирусом је досад у Енглеској и Велсу 63 одсто учесталија него у исто време прошле зиме.

На сваки пријављени случај заразе норовирусом, има 288 непријављених, процењују стручњаци, јер се велика већина оболелих и не јави лекару. То значи да број досад оболелих у Британији премашује 1,2 милиона.

Норовирус, иначе, рапидно мутира и нове врсте се стално појављују. На почетку сезоне је нормално да заразу изазивају различите врсте дотичног вируса, али како она одмиче издвајају се "најуспешније" врсте, које постају доминантне, објашњавају британски стручњаци.

За ову заразу не постоји специфичан третман, једино је битно да пацијент узима довољно течности да не би дехидрирао. У већини случајева симптоми пролазе већ за око два дана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи