Читај ми!

Сирија, битке за аеродроме

Четворо деце погинуло у нападу сиријске авијације. Сукоби око аеродрома у Алепу. Дамаск гранатиран у току ноћи. Око милион људи суочено са глађу. Побуњеници ослободили 48 Иранаца у замену за заробљенике сиријских безбедносних служби.

У ваздушном нападу сиријске авијације код Хомса погинуло је четворо деце, а страхује се да је број жртава већи, јавља Опсерваторија за људска права са седиштем у Бејруту. Жестоки сукоби избили су код војних аеродрома у области Алеп која је под контролом побуњеника.

"У бомбардовању села Џбаб Хамад убијено је најмање четворо деце једне породице, и то деца од седам месеци, 12, 14 и 16 година", наводи Опсерваторија која прикупља информације од опозиције и болничких извора.

Опсерваторија наводи да се страхује да је у истом нападу погинуло око десет особа.

Артиљерија режима Башара ел Асада током ноћи је била активна на подручју Дамаска, док су се борбе наставиле на северозападу земље.

Жестоки сукоби су избили код војних аеродрома Менаг, Куирес и Ниреб у провинцији Алеп. Та провинција већ недељама је под контролом опозиције.

У провинцији Идлеб на северу, војска је бомбардовала Марет ел Нуман, стратешки град на ауто-путу Дамаск–Алеп и близу Вади Деифа, где се налази војна база коју контролише режим.

Уједињене нације, у међувремену, упозоравају да је чак милион грађана Сирије суочено са глађу. Помоћ до њих не може да стигне због сукоба који трају 22 месеца и у којима је убијено око 60 хиљада људи.

"Светски програм за храну" процењује да два и по милиона људи нема довољно хране, али да сукоби и блокада луке Тартус онемогућавају да се свима помогне.

Ослобођени заробљени Иранци 

Сиријски побуњеници ослободили су 48 Иранаца у замену за ослобађање 2.130 цивилних затвореника које држе сиријске власти. Међу ослобођеним заробљеницима има жена и деце.

"Замениће се сиријски држављани, међу којима је неколико Турака, за Иранце", рекао је за Ројтерс Осман Аталај из турске хуманитарне агенције која је учествовала у координацији договора.

Сиријски побуњеници су већ ослободили 48 Иранаца које су заробили у августу у Дамаску, тврдећи да су припадници иранског елитног корпуса исламске револуционарне гарде, пренела је иранска државна телевизија.

Техеран је то негирао наводећи да је реч о шиитским муслиманима који су ишли у посету светилиштима у Сирији.

Иран је једна од земаља која подржава Асада, тако да је опозиција искористила заробљене Иранце у настојању да сруши његов режим. Запретили су да ће убити заробљенике уколико сиријске власти не обуставе војне операције против опозиције.

Према неким наводима, већ је почело ослобађање цивилних затвореника, али сиријска влада то још није потврдила.

Како преноси агенција Анадолија, у постизању договора посредовали су Турска и Катар.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи