Читај ми!

Преминула италијанска Нобеловка

Рита Леви Монталчини, италијански биолог и добитница Нобелове награде за медицину, преминула је у 104. години. Престижну награду заједно са Стенлијем Коеном добила је за револуционарно откриће фактора раста нервних ћелија.

Добитница Нобелове награде за медицину Рита Леви Монталчини, биолог која је водила тајна истраживања у време фашизма у Италији, преминула је у 104. години у свом дому у Риму.

Градоначелник Рима Ђани Алемано изјавио је да њена смрт "представља велики губитак за човечанство" и додао да је она оличење "грађанске свести, културе и духа истраживања нашег доба".

Позната по многим научним открићима о неуронима, и у Италији позната као "Лејди ћелија", Рита Леви Монталчини, Јеврејка пореклом, преживела је антисемитизам фашистичког режима у Италији и инвазију немачких нациста и постала један од водећих научника у Италији.

Леви Монталчини добила је 1986. године Нобелову награду за медицину заједно са Стенлијем Коеном за "револуционарно откриће фактора раста нервних ћелија".

То откриће је омогућило боље разумевање нервног система и церебралних болести као што су Алцхајмерова болест и неуролошке компликације услед дијабетеса.

Бивши италијански председник Карло Азељо Чампи именовао ју је 2001. године за доживотног сенатора због њених научних заслуга.

Леви Монталчини је до дубоке старости упорно радила.

"Са 100 година имам ум супериорнији захваљујући искуству него када сам имала 20 година", рекла је 2009. године.

Рођена у Торину 1909. године, са 20 година је почела да студира медицину које је завршила 1936. године.

Због тадашњих репресивних закона у Мусолинијевој Италији, млада лекарка јеврејског порекла није могла да специјализира неурологију и психијатрију.

Током Другог светског рата направила је лабораторију у својој кухињи у леткњиковцу и тамо је вршила експерименте на ембрионима кокошака.

Због тих открића, 1947. године позвана је на универзитет у Сент Луису, у америчкој држави Мисури.

Тамо је провела 30 година, као научник и предавач, а водила је и Институт за биологију ћелија Националног центра за истраживање у Риму.

Једна је од оснивача Европског института за истраживање можданих активности, са седиштем у Италији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи