Читај ми!

Напад на ходочаснике у Пакистану

Најмање 19 особа погинуло, а 25 је рањено у бомбашком нападу на шиитске ходочаснике у пакистанској провинцији Балучистан. Експлозија се догодила када је аутобус, који је превозио шиите у Иран, ударио у камионет са бомбом који му је препречио пут.

У нападу на аутобусе, који су превозили шиитске ходочаснике, погинуло је најмање 19, а рањено још 25 особа у Балучистану, провинцији на југозападу Пакистана, саопштили су званичници.

Бомба постављена у једном од аутомобила даљински је активирана и разнела је један од три аутобуса у округу Мастунг на око 30 километара јужно од Квете, локалне престонице покрајине Балучистан.

Како преносе локални медији, око 180 шиитских ходочасника кренуло је аутобусима у Иран, који је једна од најпопуларнијих верских дестинација.

"Већина жртава је изгорела у запаљеном аутобусу, а здравствено стање неких од рањених је критично", рекао је званичник провинције Балучистан Туфаил Балуч.

Према речима очевидаца, бомбаш је у пик-апу претекао аутобус, наместио се испред њега, а онда нагло закочио. Аутобус је ударио камионет и уследила је велика експлозија.

Истог дана у Балучистану нађена су тела 21 припадника племенске параполиције, за које се верује да су их отели и побили талибани, саопштава пакистанска Влада.

У Пакистану, а нарочито у провинцији Балучистан, шиити су на мети сунитских муслимана којих их сматрају јеретицима.

Према подацима организације "Хјуман рајтс воч", само ове године убијено је око 300 шиита.

Шиити чине 15 одсто пакистанског становништва, а највише их је у покрајини Балучистан, која се граничи са Ираном и Авганистаном.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи