Читај ми!

Француски богаташи могу да одахну

Одбачен предлог француског председника Франсоа Оланда да се најбогатији у тој земљи опорезују са 75 одсто. Премијер Жан-Марк Еро најављује нове мере. Опозиција ликује.

Уставни савет Француске одбацио је предлог председника Франсоа Оланда да се са 75 одсто опорезују најбогатији обвезници у Француској, али је премијер Жан-Марк Еро најављује да ће влада предложити нове мере.

Уставни савет је под притиском опозиционих десничарских посланика оценио да порез од 75 одсто на приходе веће од милион евра, који би био део државног буџета за 2013. годину, крши принципе једнаког опорезивања.

Уставни савет је своју одлуку објаснио наводећи да би таквим мерама једна породица у којој сваки члан зарађује по 900.000 евра годишње била ослобођена пореза, док би у другој, у којој један члан зарађује, на пример, 1,2 милиона евра, а други нема прихода, морала да плати порез за екстрабогате.

Предлог о високом опорезивању најбогатијих у Француској био је један од најважнијих предлога Оландове предизборне кампање, али се он ипак није нашао у 60 задатака његовог петогодишњег мандата.

Тако високо опорезивање најбогатијих постало је симбол Оландове жеље да ојача државне финансије, а нове француске власти су поручивале да је плаћење пореза патриотиски чин.

Предлог социјалистичког председника изазвао је оштре критике и протесте власника великих компанија, а скандал је избио и када је глумац Жерар Депардије одлучио да се настани у Белгији како би избегао плаћање високог пореза.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи