Читај ми!

Лидери египатске опозиције под истрагом

Египатски државни тужилац наложио истрагу против три опозициона лидера због подстицања на рушење режима. Међу оптуженима и нобеловац и бивши шеф Међународне агенције за атомску енергију Мохамед ел Барадеј.

Државно тужилаштво наложило је истрагу против три истакнута египатска опозициона лидера, због подстицања на збацивање председника Мухамеда Мурсија.

Судија би требало да испита извештај тужиоца који је поднео прошлог месеца у коме се оптужују Мохамед Ел Барадеј, нобеловац и бивши шеф Међународне агенције за атомску енергију, Амр Муса, бивши министар иностраних послова и челник Арапске лиге и Хамдин Сабахи, новинар и активиста, за подстицање на свргавање председника Мухамеда Мурсија, пренела је агенција АП.

И Муса и Сабахи су били Мурсијеви противкандидати на последњим председнички изборима.

Они су прошлог месеца образовали коалицију Фронт националног спаса, како би учествовали у протестима против председника Мурсија.

Емад Абу Гази, генерални секретар опозиционе партије коју предводи Ел Барадеј, рекао је да истрага показује тенденцију ка полицијској држави и да представља покушај елиминације политичких противника.

Гази је додао да се свргнути режим Хоснија Мубарака обрачунавао с опозицијом на исти начин.

Истрага не подразумева да ће бити подигнута оптужница против лидера опозиције.

Оптужбе су поднете у јеку политичке кризе у Египту због председничке уредбе о привременом проширењу надлежности и спорног нацрта устава, које су довели до сукоба између Мурсијевих присталица и његових противника.

Страхује се да ће истрага заоштрити већ напету политичку климу у тој северноафричкој земљи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи