Ахмадинежад сменио једину министарку

Због критике власти ирански председник Махмуд Ахмадинежад сменио једину жену министра још од времена Исламске револуције 1979. године.

Ирански председник Махмуд Ахмадинежад је сменио једину жену министра у свом кабинету - министарку здравља Мерзијех Вахид Дастџерди, објавила је државна телевизија Ирана.

Дастџердијева, по образовању гинеколог, била је прва иранска министарка још од Исламске револуције 1979, пренела је новинска агенција Ројтерс.

У скорије време је Дастџердијева критиковала власти поводом несташица неких кључних лекова за рак, мултипле склерозу, крвне болести и друга озбиљна обољења.

Између осталог, Дастџердијева је обелоданила да је од планиране 2,4 милијарде долара за набавку лекова у 2012, у то уложена само четвртина и да она не зна где је остатак тог новца.

С друге стране, Дастџердијева је поменула како је начула да се субвенционисаним доларима плаћа увоз луксузних аутомобила.

Мада се санкције Запада не односе директно на лекове, оне отежавају сваки увоз због ограничења финансијских трансакција.

Иран сам производи 97 одсто лекова који се троше у Исламској Републици, али се многи састојци медикамената увозе.

У октобру је један ирански званичник признао како су домаћи лекови у претходна три месеца поскупели за 15 до 20 одсто, а увозни за 20 до 80 одсто, навела је француска новинска агенција АФП.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи