Читај ми!

Крвави одговор сиријске војске

Најмање 90 цивила убијено, док је више од стотину рањено када је у ваздушном нападу сиријске војске граната погодила пекару у месту Халфаја у централном делу Сирије.

У ваздушном нападу сиријске војске, у коме је погођена пекара у централној сиријској покрајини Хами погинуло је најмање 93 људи, међу којима има жена и деце, саопштили су опозициони активисти.

У једном од најтежих инцидената током 21-месечног сукоба у Сирији, граната је погодила пекару у граду Халфаја који држе побуњеници, и том приликом убијене су најмање 93 особе, које су стајале у реду за хлеб, док је више од стотину рањено, саопштила је Сиријска опсерваторија за људска права, са седиштем у Лондону.

У саопштењу опозиционих група наводи се да су снаге сиријског режима одане председнику Башару ал-Асаду недалеко од Хаме починиле масакр у коме је погинуо велики број цивила, преноси турска агенција Анадолија.

"Режимска војска бомбардовала је пекару у Халфаји и починила масакр у којем су погинуле десетине људи, међу којима има жена и деце, док су многи повређени", наводи се у саопштењу активистичке мреже Локални координациони комитети.

Сиријски побуњеници покренули су у понедељак серију напада на позиције војске широм Хаме, седишту снажног антирежимског покрета.

Групе за заштиту људских права оптужиле су летос владине снаге да чине злочине против човечности, бацајући бомбе и користећи артиљерију у близини неколико пекара у северној покрајини Алепо. У једном од таквих напада, 16. августа, у Алепу је погинуло најмање 60 људи.

У међувремену, међународни представник Лакдар Брахими је отпутовао из суседног Либана у ненајављену посету Дамаску.

Такође данас, независно од напада у Халфаји, у операцијама сиријске војске изведеним у више градова, погинуло је најмање 40 људи.

Побуњеници се 21 месец боре против владе председника Башара ел Асада и у тим сукобима погинуло је, према подацима опозиционих група, више од 44.000 људи, од којих скоро 31.000 цивила.

Изасланик УН у Дамаску

Међународни мировни изасланик за Сирију Лахдар Брахими стигао је у Дамаск, како би покушао да оконча жестоке сукобе између снага председника Асада и побуњеника.

Како су саопштили званичници, изасланик УН и Арапске лиге, који је виђен у хотелу "Шератон" у центру Дамаска, допутовао је у Сирију из суседног Либана у посету коју није раније најавио, преноси АФП.

Брахими је последњи пут посетио Сирију 19. октобра, након чега је више пута долазило до сукоба између државних снага и побуњеника у сиријској престоници.

Како преноси Ројтерс, позивајући се на извор из Арапске лиге, Брахими ће се у наредних неколико дана срести са Асадом, као и са владиним званичницима и неким опозиционим групама.

''Брахимијев тим не жели да саопшти време посете прерано, вероватно из логистичких или безбедносних разлога", тврди извор Ројтерса.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи