Читај ми!

Италија штеди и за Божић

У Италији незапамћен пад куповине божићних и новогодишњих поклона. Чак ће и трпеза бити скромнија, без јастога и плодова мора, већ са јефтинијом рибом и тестима.

Оставком премијера Марија Монтија, Италија је остала без владе. Монти је такође изричит да не жели да се кандидује на превременим парламентарним изборима у фебруару, јер не припада ниједној партији.

А због оштрих мера штедње Монтијеве владе, велики број Италијана божићне и новогодишње празнике дочекаће скромно и без поклона.

Пророчанство Маја није узрок пада владе, шаљиво је прокоментарисао Марио Монти одлазак са премијерске фотеље 21. децембра.

Међутим, последице драконских мера стедње Монтијеве владе већина Италијана доживљава управо као апокалиптично пророчанство.

Снажан загрљај високих пореза, све већа двоцифрена незапосленост и потпуна неизвесност у години која следи, драстично су смањили традиционални оптимизан уочи долазећих бозићних и новогодишњих празника.

Тим пре што је омиљена, 13. плата ове године потрошена за плаћање додатних пореза и дажбина, а не уобичајено за бројне поклоне.

"У срцима људи је божићна атмосфера, а ње је мање у продавницама. Али то је и смисао овог празника", каже једна Италијанка.

Према последњим проценама, Италијани ће ове године упаковати 20 одсто поклона мање него прошле године, посебно када је реч о гардероби и путовањима, што ће умањити зараду за 7,5 милијарди евра.

Изузетак су дарови за најмлађе, као и традиционална божићно-новогодишња трпеза. Принуђени да се одрекну скупих, егзотичних јела, као и ексклузивних морских плодова, попут јастога, Италијани су се определили за традиционални, једноставни, медитерански јеловник, богат разним тестима, домаћом рибом, јагњетином, поврћем и воћем.

Укратко, Италијани ће предстојеће празнике прославити мање елегантно, али на здравији начин, са мање поклона, али више дружења.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи