Читај ми!

Историјски аутогол у Јапану

Коалиција Либерално-демократске партије Комеито освојила више од две трећине посланичких места у Доњем дому јапанског парламента, што јој даје потпуну слободу у доношењу закона. Могућа промена јапанског устава и карактера војног савеза са САД у смеру јачања јапанске војне моћи и већег ангажовања у евентуалним међународним конфликтима на страни САД.

На изборима за посланике Доњег дома јапанског парламента опозициона Либерално-демократске партија (ЛДП) освојила је 294 од 480 посланичка места и са коалиционим партнером партијом Комеито, достигла број од чак 325 посланичких фотеља, што превазилази двотрећинску већину и овој коалицији даје могућност да усваја законе, упркос евентуалном противљењу Горњег дома највишег законодавног тела.

ЛДП се тако после три године проведене у опозицији вратио на власт, где се претходно налазио више од пет деценија.

Ова победа уследила је након што је прошлог месеца услед унутрашњих сукоба у партији и тешкоћа у доношењу закона у парламенту премијер Јошихико Нода из Демократске партије, као противуслугу опозицији која је омогућила доношење важних закона за попуну државног буџета, распустио парламент раније него што се очекивало и отворио врата новим изборима који су његову партију са 308 свели на само 57 посланичких места.

Поједини јапански новинари оцењују распуштање парламента "историјским аутоголом" због до сада незабележене тежине пораза владајуће партије, као и због реперкусија које би јучерашњи избори могли да имају не само на будућност Демократске партије него уопште на однос политичких снага у земљи где се дуго деценија чекало да се развије снажна партија која би могла да упути озбиљан изазов ЛДП-у.

Поред великог пораза владајуће Демократске партије коју грађани криве за погоршање економске ситуације и лоше вођење обнове у цунамијем разорим областима на североистоку земље, јучерашњи избори јединствени су и по томе што је забележена најмања излазност у историји јапанских послератних избора.

Узроци за то су, сматра се, то што су истраживања јавног мњења од раније јасно указивала на исход и то што је бирачко тело било збуњено изненадном појавом нових партија које су имале свега месец дана да се представе јавности.

Нова-стара политика

Нова влада биће формирана, очекује се 26. децембра, а на њеном челу наћи ће се председник ЛДП-а Шинзо Абе (58), који се већ окушао на кормилу земље, служећи као премијер од 2006. до 2007. године.

Абе је тада због здравствених проблема напустио премијерску фотељу, али се након успешног опоравка вратио у врх политике и раније током ове године се поново докопао лидерске позиције у својој партији.

Берзе у Јапану данас су позитивно одреаговале на очекивану победу ЛДП-а који традиционално има јаке везе са крупним капиталом, форсира политику слабог јена, што погодује извозно оријентисаној јапанској привреди, те тежи спровођењу великих јавних инфраструктурних пројеката који стимулишу економију, донекле на штету социјалних давања за становништво.

Економски коментатори и пословни људи у Јапану очекују да ће победа Абеовог ЛДП-а довести до агресивнијих интервенција централне банке Јапана на монетарном тржишту, до слабљења јена и, сходно томе, повећању извоза и благој инфлацији унутар земље која би погодовала економији.

"Дата нам је мисија да победимо дефлацију и изборимо се са јаким јеном да бисмо побољшали економију и створили више радних места", истакао је лидер победничког ЛДП-а Шинто Абе.

Пад националне валуте од само једног јена у односу на амерички долар, јапанским извозницима значи годишњи раст добити од неколико десетина милијарди долара.

Међутим, сматра се да ће победа ЛДП-а успорити процес одрицања од употребе нуклеарне енергије, упркос негативном искуству из Фукушиме и генералном отпору становништва према поновном укључивању нуклеарних реактора.

Професор Коичи Накано са Универзитета "Софиа" каже да није тајна да се ЛДП залаже за употребу нуклеарне енергије и да је под притиском крупног капитала да што пре укључи нуклеарне реакторе.

Иако се пред изборе сматрало да ће став према драстичном смањивању зависности од нуклеарне енергије бити једно од централних питања по којима ће бирачи пресуђивати кандидатима, испоставило се да је разочарање у владајућу Демократску партију било толико велико да је ни њени планови о постепеном затварању нуклеарних централа нису спасли тешког пораза. Бирачи су желели да казне демократе, а ЛДП је био најочигледнија алтернатива.

Победник избора ЛДП се залаже и за јачање јапанских оружаних снага и чвршћи став у односима са непосредним суседима, нарочито Кином, те се са њеним доласком на власт очекује померање јапанске спољне политике у десно.

У свом прошлом премијерском мандату Абе, и друге највише фигуре ЛДП-а, у више наврата су расрдили владе и народ Кине и Јужне Кореје својим посетама токијском храму Јасукуњи у којем се чува спомен на јапанске жртве из Другог светског рата, укључујући ту и оне политичаре и официре који су проглашени кривим за ратне злочине на азијском континенту.

Промена устава

Поред двотрећинске већине у Доњем дому парламента и тесне већине у Горњем, нова власт у својој чврстој спољној политици може рачунати и на подршку нове "Партије за рестаурацију", коју предводи изразити националиста Шинтаро Ишихара (80), који се пре само месец дана одвојио од ЛДП-а и који је једна од централних фигура у овогодишњем заоштравању односа са Кином у вези територијалног спора око острва Сенкаку у Источном кинеском мору.

"Ми контролишемо острва Сенкаку и ту нема места преговорима. Потпуно је супротно међународном праву да се јапанским компанијама или држављанима у Кини наноси штета. Неопходно је рећи и Кини и међународној заједници да ми то нећемо толерисати", наводи Абе.

Ишихарина партија, упркос свом кратком постојању, захваљујући популарности својих водећих фигура, на јучерашњим изборима освојила је чак 54 посланичка места, па се у Јапану већ говори о томе да је створена критична маса за промену устава коју јапански десничари већ дуже прижељкују.

Јапански устав, донет 1947. године и познат и као "Устав мира", садржи клаузулу којом се ова земља одриче сваке употребе силе у решавању међународних конфликта, а уклањање те клаузуле након 65 година важења могла би да отвори пут учешћу јапанских снага у међународним операцијама, не само у позадини, већ и у зонама ратних дејстава.

Политичка доминација десничара и измена устава могла би да доведу и до тога да се Јапан отворено обавеже да војно подржи САД у случају да оне буду нападнуте од стране треће стране.

И, коначно, коментатори оцењују, Јапан би могао да ојача своје оружане снаге моћнијим офанзивним оружјем. Наиме, Јапан се до сада уздржавао од тога да у свој арсенал уврсти офанзивне системе као што су носачи авиона или далекометне балистичке ракете.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи