Јапански премијер признао пораз

Либерално-демократска странка убедљиво победила на изборима у Јапану. Досадашњи премијер Јошихико Нода признао пораз и најавио оставку на место шефа Демократске партије Јапана. Либерално-демократска странка освојила најмање 225 места у парламенту, а ДПЈ 39, пренoси АФП.

Убедљиву већину у новом сазиву јапанског парламента имаће Либерално-демократска партија, показују резулати парламентарних избора. Премијер Јошихико Нода признао је пораз и најавио да ће поднети оставку на место лидера странке.

"Поднећу оставку на место шефа Демократске партије Јапана (ДПЈ) зато што озбиљно схватам овај резултат. Дубоко се извињавам што нисам успео да постигнем резултате", рекао је Нода на конференцији за новинаре.

Нода се обратио јавности пошто је телевизија НХК објавила да је на основу званичних резултата и анкета на биралиштима Либерално-демократска странка освојила најмање 225 места у парламенту, ДПЈ само 39, а да је за 95 места ситуација још неизвесна, пренео је АФП.

На питање зашто је ДПЈ толико изгубила подршку, Нода је одговорио да нису успели да испуне очекивања бирача по доласку на власт 2009. године.

ЛДП ће, како се очекује, лако обезбедити већину у парламенту од 480 места уз помоћ странке Ново Комеито, свог млађег коалиционог партнера који је освојио најмање 25 места.

ЛДП је раније дуго била јапанска владајућа партија, а води је познати политичар и бивши премијер Шинзо Абе.

Премијер Јошихико Нода распустио је парламент средином новембра и отворио пут за изборе у земљи 10 месеци пре рока.

После катастрофе у Фукушими, нуклеарна енергија била је у средишту предизборне кампање. Левица је обећавала Јапан без нуклеарне енергије за 30 година, а ЛДП, традиционално близак привредницима, обећао је да ће своју стратегију да представи за три године.

Многи Јапанци, пре свега млади, разочарани су традиционалним странкама и верује се да би мање и неке нове странке могле да остваре успех на изборима.

Поред привредних и друштвених проблема, нова влада мораће да се бави и унапређењем односа са Кином и Јужном Корејом, као и са непредвидивом Северном Корејом која је ове седмице тестирала ракету дугог домета.

Спор са Кином чека нову власт

Шинзо Абе рекао је да нема сумње да Јапану припадају острва у Источном кинеском мору, која су предмет спора између те земље и Кине, али да не намерава да квари односе са Пекингом.

"Кина не прихвата чињеницу да су острва неодвојиви део територије Јапана", рекао је Абе и додао да Јапан нема намеру да погоршава односе са Кином.

Абе је рекао да обе земље треба да схвате да је у најбољем обостраном интересу да очувају добре односе и најавио да ће се, као премијер, прво обратити Сједињеним Америчким Државама.

"Морамо да обновимо везе алијансе Јапан-САД. Савез Јапан-САД мора бити прва ствар", додао је Абе за приватни канал Нипон ТВ.

Изузетно важни добри дипломатски односи у региону, нарочити с Кином, рекао је Абе, преноси је Франс прес.

С друге стране, Кина је позвала нове јапанске лидере да не "подбадају" спорове са суседима, пренела је кинеска државна агенција Синхуа.

"Јапан сада има јединствену прилику да преформулише своју спољну политику и измени слику о себи у очима суседа", наводи у коментару та агенција.

Агенција додаје и да "економски слаб и политички љут Јапан неће нанети штету само себи, већ и региону и свету".

"Само ако свет види кооперативан Јапан хладне главе земља може да уђе у широку мрежу страних инвестиција у азијско-пацифичком региону, веома важном у 21. веку", оцењује Синхуа.

Питање суверенитета над острвима Сенкаку, у Кини познатих као Диаоју, било је повод разилажења деценијама али је заоштрено последњих месеци након што је влада у Токију купила три спорна острва од јапанског приватног власника. То је довело до великих протеста у Кини и позива на бојкот јапанске робе.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи