Годишњица смрти Ким Џонг Ила

Северна Кореја обележава годишњицу смрти лидера Ким Џонг Ила. Меморијалном скупу у Пјонгјангу присуствовали су његов наследник Ким Џонг Ун и највиши државни и партијски званичници.

Млади председник Северне Кореје Ким Џонг Ун предводио је у Пјонгјангу званичну церемонију поводом годишњице смрти свог оца Кима Џонг Ила који је преминуо прошле године.

Церемонији је присуствовало неколико хиљада преставника влада и грађана.

Ким Џонг Ил је водио Северну Кореју челичном руком од 1994. године до смрти. Умро је од срчаног удара 17. децембра 2011. године. Његове син Ким Џонг Ун је одмах преузео очеву функцију.

Породица Ким влада Северном Корејом од њеног формирања 1948. године.

Први председник је био Ким Ил Сунг, деда Џонг Уна.

"Срце великог лидера је престало да куца, али друг Ким Џонг Ил живи с нама заувек како би се бринуо о срећној будућности нашег народа", рекао је шеф протокола Ким Јонг Нам.

"Успешно лансирање нашег сателита представља такодје велику победу наше војске и нашег народа захваљујући саветима нашег великог лидера", додао је Ким Јонг Нам.

Сједињене Америчке Државе и друге западне земље сматрају да је то лансирање заправо проба балистичких ракета које могу да носе нуклеарну бомбу. Резолуцијама УН из 2006. и 2009. године Пјонгјангу су забрањене нуклеарне и балистичке активности.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи