Читај ми!

Злогласна школа на Флориди, нова истрага

У злогласној школи за дечаке на Флориди откривено 50 гробних места. Претпоставља се да је у стотинак година постојања те установе за проблематичну децу мучено и убијено 98 дечака.

Вишегодишње контроверзе у вези са заташкавањем злостављања и физичким кажњавањем дечака у сада затвореној школи "Артур Г. Дозијер" у градићу Маријани на Флориди могле би напокон да буде решене захваљујући новој истрази власти у којој је до сада откривено 50 гробних места у близини школе.

Школу за дечаке са проблематичним понашањем, основане 1900. године, прате дуги низ година приче о батињању до смрти, мучењу и убијању деце да би коначно та установа прошле године била и затворена, због, како је тада наведено, проблема са финансирањем.

Група мушкараца је 2008. тврдила да су као ученици те школе шездесетих година били физички кажњавани и да су дешавања у школи прикривали и руководство и локалне власти.

Тек покренута истрага тужиоца Била Нилсена дошла је до запањујућег податка да је 98 дечака умрло током 100 година рада школе и да су неки од њих сахрањени на откривеном "школском" гробљу са пронађених 50 гробних места, преноси Си-Ен-Ен.

Од тих 50, крстом су обележена 31 гробна места, а форензичари на терену верују да има још необележних гробова, будући да су пронашли документацију о смрти 98 дечака.

Њихов посао додатно отежава то што су подаци из тог периода у лошем стању, дају контрадикторне одговоре или то што чак и нема писаних трагова о страдању дечака, што још више увећава контроверзе везане за догађаје у злогласној школи.

Међу пронађеним документима су и имена дечака за које је наведено да су "побегли", али у евиденцији нема без података да ли су они икада пронађени и шта се са њима десило.

Форензичари верују да би одговоре на многа питања могла да донесе евентуална ексхумација пронађених остатака.

Власти Флориде су претходно покренуле истрагу 2009. године и у том извештају стоји да су, такође, откриле 31 гробно место, али да, због недостатка доказа, не могу да закључе да је у школи било незаконитог поступања према дечацима и да је било чија смрт наступила као резултат криминалног понашања запослених у школи.

Према том извештају, већина дечака је умрла у великом пожару 1914. године или пандемији грипа четири година касније.

Тада је још наведено да не може да се закључи где је сахрањено 50 дечака, који су умрли током школовања, тврдећи да је за то крива лоша евиденција руковоства школе.

Власти су после вести о откривању нових гробних места у близини школе поново покренуле истрагу о раду школе и тужилац Нилсен са Флориде је упутио званичан захтев америчком јавном тужиоцу Ерику Холдеру, тражећи сву могућу помоћ за тим антрополога и форензичара који раде на овом случају.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи